Γεφύρι Πλαταννιώτισσας
Μονότοξο γεφύρι, στην κεντρική πλατεία, στο χωριό Πλατανιώτισσα, δίπλα στην Παναγία της Πλατανιώτισσας. Είναι χτισμένο από τους ονομαστούς “Κλουκινοχωρίτες” ή Αγιοβαρβαρίτες” μαστόρους, που χρησιμοποιούσαν σαν βάση την πέτρα και το ξύλο.
Γεφύρι στο μύλο του Λιάσκου
Μονότοξο γεφύρι, στα όρια της Άνω Βλασίας. Χτίστηκε το 1951 σε αντικατάσταση παλιού ξύλινου γεφυριού. Βρίσκεται στη θέση “Κούναδη”, κοντά στον παλιό μύλο του Λιάσκου. Είναι χτισμένο επί του ποταμού Σελινούντα, που πηγάζει από τον Ερύμανθο και αποτελείται από τρία ρέματα.
Γεφύρι του Λαδά
Μονότοξο γεφύρι, χτισμένοεπί του Σελινούντα στη διασταύρωση της Ε.Ο. για Άνω Βλασία.
Καμάρα στο Λειβάρτζι
Γεφύρι που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, αριστερά, μονότοξο που γεφυρώνει τον Λειβαρτζινό Ερύμανθο. Πιθανολογείται ότι χτίστηκε πριν το ’40, στη θέση παλιότερου γεφυριού που είχε χτιστεί το 1856 με έξοδα του Λειβαρτζινού Ανδρέα Πάπα.
Γεφύρι Τριποτάμων
Το γεφύρι εικάζεται ότι χτίστηκε περίπου το 1826 κατά την περίοδο της εκστρατείας του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο, απ’ όπου προέρχεται και η ονομασία του. Γεφυρώνει το δυτικό και κεντρικότερο βραχίονα του Ερύμανθου (Νουσαίτικο ποτάμι) και απέχει 13 χιλιόμετρα από τις πηγές του ποταμού σε υψόμετρο 520μ.
Γεφύρι Τσερχοταμπέη
Είναι χτισμένο επί του Λάδωνα, κάτω από το χωριό Φίλια και χτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα
Κάστρο των Καλαβρύτων
Το Κάστρο των Καλαβρύτων ή Κάστρο της Ωριάς, βρίσκεται σε λόφο ανατολικά της πόλης των Καλαβρύτων, σε απόσταση 1,5 περίπου χιλιομέτρου από το κέντρο της. Χτίστηκε κατά την περίοδο της Λατινοκρατίας, από τον πρώτο βαρώνο των Καλαβρύτων, Όθων ντε Τουρναί (Othon de Tournay), μετά το 1208. Σήμερα υπάρχουν μόνο ερείπια…
Κυρκαλέϊκο Γεφύρι
Μονότοξο μικρό γεφύρι που ενώνει τις δύο κάθετες πλευρές του Κυρκαλέϊκου φαραγγιού, λίγο έξω και στα όρια του τοπικού διαμερίσματος Βιλιβίνας, του δήμου Καλαβρύτων. Το Κυρκαλέϊκο φαράγγι ή ρέμα κατεβαίνει από τις πλαγιές του όρους Ρούσκιου και μετά από μια πορεία σχεδόν 3 χιλιομέτρων χύνεται στον ποταμό Κερυνίτη, κοντά στη…
Τρικάμαρο Γεφύρι στη Δάφνη
Γεφύρι με τα τρία ανισομερή τόξα του ενώνει τις όχθες του Πάϊου ποταμού, στη Δάφνη.
Αρχοντικό Παλαιολογίνας
ο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα για την πόλη των Καλαβρύτων. Είναι ρυθμού βυζαντινού, λιθόκτιστο και κεραμοσκέπαστο. Η κατασκευή του κτιρίου ανάγεται στα χρόνια που τα Καλάβρυτα ανακτήθηκαν από τους Βυζαντινούς στρατηγούς των Παλαιολόγων του Μυστρά και βρισκόταν μέσα σε ευρύτερο περιβάλλον περιτριγυρισμένο από ψηλά τείχη και…
Πύργος Λεχουρίτη
Ο Πύργος του Λεχουρίτη είναι οχυρή μεταβυζαντινή κατοικία που ανήκε στον οπλαρχηγό Γεώργιο Λεχουρίτη (Παπαδόπουλο) και βρίσκεται στο χωριό Λεχούρι 43 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Καλαβρύτων. Εδώ φυλακίσθηκε ο Τούρκος διοικητής των Καλαβρύτων Ιμβραήμ Αρναούτογλου, μετά την απελευθέρωση της πόλης, στις 21 Μαρτίου 1821. Σήμερα σώζεται σε άριστη κατάσταση και ένα…
Πύργος Ανδρέα Ζαΐμη
Ο Πύργος του Ανδρέα Ζαΐμη βρίσκεται στο χωριό Κερπινή, σε ερειπωμένη κατάσταση πλέον. Ο Ανδρέας Ζαΐμης γεννήθηκε στην Κερπινή Καλαβρύτων το 1791, γιος του προεστού των Καλαβρύτων Ασημάκη Ζαΐμη που πρώτος σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης στην Αγία Λαύρα στις 18 Μαρτίου 1821. Νέος μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία, εγκατέλειψε τις…
Πύργος των Πετιμεζαίων
Ο περίφημος Πύργος Πετιμεζά βρίσκεται σε υπερυψωμένη θέση στους Κάτω Λουσούς. Διατηρείται σε καλή κατάσταση, είναι ένας από τους παλαιότερους πύργους της ορεινής Πελοποννήσου (ανάγεται στον 17ο αιώνα) και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα οχυρωμένης κατοικίας (με μεγάλο αριθμό πολεμίστρων) και μοναδικό (ως προς τη διάταξη και τη μορφή του) κυκλικού αμυντικού…