1. Σταθμεύστε το όχημα σας στους χώρους στάθμευσης και περπατήστε όσο περισσότερο μπορείτε στη φύση.
  2. Μην αφήνετε το ίχνος σας μετά την αποχώρησή σας. Συγκεντρώστε με επιμέλεια τα απορρίμματά σας και φεύγοντας τοποθετήστε τα στον πλησιέστερο κάδο. απορριμμάτων. Είναι μέλημα του καθενός μας ξεχωριστά να διατηρήσουμε καθαρό το περιβάλλον.
  3. Να θυμάστε ότι βρίσκεστε στο χώρο κατοικίας των πουλιών και των άλλων ζώων! Αποφεύγετε τη δυνατή μουσική, τις φωνές, την πρόκληση θορύβων και γενικά την όχληση. Η φύση παίζει τη δική της μοναδική μουσική. Απολαύστε τη.
  4. Η χάραξη φλοιών δέντρων, η παρενόχληση φωλιών πουλιών και το κόψιμο φυτών ζημιώνουν το περιβάλλον και απαγορεύονται από τη Δασική Νομοθεσία.
  5. Αποφεύγετε να κόβετε λουλούδια και φυτά. Μην παίρνετε μαζί σας σπόρους φυτών, μικρά φυτά για μεταφύτευση σε κήπους, γλάστρες, κ.λπ. ή είδη ζώων. Εν αγνοία σας μπορεί να καταστρέψετε ένα από τα σπάνια προστατευόμενα φυτά της περιοχής. Προτιμάτε τη λήψη φωτογραφιών από τη συλλογή λουλουδιών, φυτών και ζώων. Μην καταστρέφετε τα οικοσυστήματά τους.
  6. Αν αναγνωρίσετε κάποιο σπάνιο είδος φυτού ή ζώου ενημερώστε τον Φορέα Διαχείρισης.
  7. Μην δημιουργείτε εστίες φωτιάς (μην ανάβετε φωτιά και μην πετάτε τσιγάρα) σε οποιοδήποτε σημείο της Προστατευόμενης Περιοχής. Αν αντιληφθείτε πυρκαγιά, ειδοποιήστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία ή την πλησιέστερη τοπική αρχή.
  8. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά (π.χ. σαπούνι) ή άλλες χημικές ουσίες που ρυπαίνουν ή απειλούν τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της προστατευόμενης περιοχής, όταν κάνετε στάση σε πηγές, ρυάκια ή ποτάμια.
  9. Να έχετε τα παιδιά πάντα υπό την επίβλεψή σας για την αποφυγή ατυχημάτων.
  10. Η οδήγηση μοτοσυκλετών στα μονοπάτια δεν επιτρέπεται.
  11. Αν είστε κυνηγοί σας ενημερώνουμε ότι το κυνήγι απαγορεύεται όλο το χρόνο και για όλα τα είδη στους πυρήνες του Εθνικού Πάρκου. Στις υπόλοιπες περιοχές ισχύουν οι γενικές και ειδικές διατάξεις περί θήρας τις οποίες οφείλετε να γνωρίζετε εάν επιθυμείτε να κυνηγήσετε.
  12. Ενημερωθείτε από τον Φορέα Διαχείρισης για επιπρόσθετους περιορισμούς και απαγορεύσεις στις ζώνες στους πυρήνες αυστηρής προστασίας του Ε.Π.
  13. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, ειδοποιείστε αμέσως τις αρμόδιες αρχές: Φορέας Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού 2692029140, Δασαρχείο Αιγίου τηλ. 2691023781, Πυροσβεστική Υπηρεσία τηλ. 199.

Πέρα από τους κανόνες … σας προτείνουμε:

1) να επισκεφθείτε το Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού στα Καλάβρυτα,  Αγίου Αλεξίου 35, ΤΚ. 250 01,  Τηλ. 2692029140,

2) να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα http://www.fdchelmos.gr και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού,

3) να χρησιμοποιήσετε τα ενημερωτικά φυλλάδια και τους χάρτες της περιοχής προκειμένου να ενημερωθείτε για την εξέχουσας σημασίας πολιτιστική και οικολογική αξία, καθώς και το φυσικό πλούτο της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Χελμού – Βουραϊκού.