Δημοτική Μουσική & Δημοτική Ποίηση: Η έντονη γεωμορφολογία της περιοχής με τα ψηλά βουνά έχει πολλές φορές γίνει πηγή έμπνευσης για τα Δημοτικά Τραγούδια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο πολυτραγουδισμένος Χελμός. Πλήθος δημοτικών τραγουδιών εξυμνούν την αγέρωχη ομορφιά του: μες΄του Χελμού τα κρύα νερά, Ο Χελμός, του Χελμού το Χιόνι κ.α. , ενώ από αυτόν εμπνεύστηκε ο τυφλός ποιητής από το Μεσορρούγι, Σπύρος Περεσιάδης το πασίγνωστο δραματικό ειδύλλιο, «Γκόλφω»: Τη Γκόλφω στα λημέρια της ο Τάσος δεν την βρήκε Τον πήρε το παράπονο και το Χελμό ρωτάει:
– Χελμέ, βουνό περήφανο, ήρθα να σε ρωτήσω: Μην είδες την αγάπη μου, την Γκόλφω μου , που πάει; Μαράζωσε η καρδούλα μου, Χελμέ, που δεν την βλέπω.
– Τάσο μου, φαρμακίστηκε ‘κει στην ετιά από κάτω, Πήρες τον αρραβώνα σου και την αγάπη αρνήθεις.
Μες του Χελμού τα κρύα νερά, μες στην ιτιά από κάτω Κείτεται η Γκόλφω κείτεται, πικρά φαρμακωμένη. Κανείν δεν είχε συντροφιά, κανείνε για παρέα. Με τα πουλιά κουβέντιαζε και με τα χελιδόνια.
Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη: Τόσο ο Χελμός όσο και άλλες εμβληματικές περιοχές του γεωπάρκου έχουν γίνει πηγή έμπνευσης για την σύγχρονη ελληνική μουσική όπως για παράδειγμα τα τραγούδια στου Βουραικού-Νίκος Ξύδης, 13-12-43 Misdeal and Renowo και τον κινηματογράφο με την πρόσφατη ταινία Καλάβρυτα 1943.