Τηλεσκόπιο Αρίσταρχος
Το τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με το όνομα “ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ” είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο των Βαλκανίων και το δεύτερο μεγαλύτερο της Ηπειρωτικής Ευρώπης, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή “Νεραϊδόραχη” του Χελμού σε υψόμετρο 2.340 μ. Η λειτουργία του τηλεσκοπίου είναι οπτοηλεκτρομηχανική, φιλική με το περιβάλλον. Η εγκατάσταση διάταξης μέτρησης του…
Οι πηγές του ποταμού Λάδωνα
Οι πηγές του ποταμού βρίσκονται σε υψόμετρο 500 μέτρων στην τοποθεσία Χελωνοσπηλιά, κοντά στα χωριά Παγκράτι και Λυκούρια στα νοτιοδυτικά του Χελμού. Εκεί, μετά από ένα τυροκομείο, θα δούμε τα εντυπωσιακά σε όγκο νερά που αναβλύζουν μέσα από την γή σχηματίζοντας τον Λάδωνα. Ο Λάδωνας αποτελεί τον μεγαλύτερο παραπόταμο του…
Δάσος Περιθωρίου- Ζαρουχλας
Το δάσος αυτό είναι ενοποιημένο με το δάσος της Ζαρούχλας και είναι το μεγαλύτερο του Νομού Αχαΐας, με μαύρη πεύκη, έλατα και καστανιές. Το δάσος ξεκινά από τη Σελιάνα και απλώνεται έως Σαραντάπηχο, Περιθώρι, Ταρσό, Ζαρούχλα και Αγία Βαρβάρα.
Βράχος Εβροστίνας
Το όρος Εβροστίνα είναι το φυσικό όριο που χωρίζει τους νομούς Κορινθίας και Αχαΐας. Ορθώνεται δυτικά, νοτιοδυτικά του Δερβενίου με υψόμετρο 1208 μ. Μαζί με το Μαύρο Όρος (Μαυριόρος κοινά, 1757 μ. υψόμετρο), που είναι οι προς Βορρά παραφυάδες του όρους Κυλλήνη (Ζήρεια), ήταν γνωστά κατά την αρχαιότητα ως Χελυδόρεα…
Λίμνη Δόξα
Η λίμνη Δόξα είναι μία τεχνητή λίμνη, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων πάνω από την πεδιάδα του Φενεού, ανάμεσα στα βουνά Ζήρεια και Χελμός, καλύπτει έκταση 480 στρεμμάτων και το βάθος της φτάνει τα 35 μέτρα. Το όνομα της λίμνης προέρχεται από τον χείμαρρο Δόξα που ρέει στην…
Λίμνη Τσιβλού
Η λίμνη του Τσιβλού, βρίσκεται στον Δήμο Αιγιαλείας του Νομού Αχαΐας. Είναι μια μικρή ορεινή λίμνη που είναι συνδεδεμένη με εξαιρετικά βίαια γεωλογικά φαινόμενα που συνέβησαν το 1913 και 1914. Στη μεγάλη κατολίσθηση, το 1913, τεράστιοι όγκοι χωμάτων κάλυψαν την κοίτη του ποταμού Κράθη και του παραπόταμού του αφανίζοντας το…
Καταρράκτες Ταξιαρχών στην Άνω Βλασία
Ακολουθώντας τον δρόμο εξόδου από το δημοτικό διαμέρισμα της Άνω Βλασίας, στη διαδρομή προς το Λεχούρι, όσοι επιθυμούν μπορούν να κάνουν μία μικρή παράκαμψη και διανύοντας περίπου ένα χιλιόμετρο χωματόδρομου και ανεβαίνοντας περί τα 70 σκαλιά από την επιφάνεια, να φτάσουν στους καταρράκτες των Ταξιαρχών. Νερά από διάφορες κατευθύνσεις σμίγουν…
Πλανητέρο (Πηγές Αροανίου ποταμού)
Κοντά στο χωριό Πλανητέρο, μέσα σε πλατανόδασος, πηγάζει ο Αροάνιος ποταμός. Σχηματίζεται στην περιοχή των χωριών Πλανητέρο και Άρμπουνα, από νερά της λεκάνης του Φενεού που φθάνουν εδώ από καταβόθρες. Ενισχύεται από τα μικρότερα ρέματα Λαγκάδα και Χαλίκι και ρέει με νότια κατεύθυνση ώσπου να συναντηθεί με το Λάδωνα ποταμό.…
Ύδατα Στυγός
Τα ύδατα της Στυγός συνδέθηκαν με θεολογικές και φιλοσοφικές ιδέες, όπως αυτές από τα Ελευσίνια Μυστήρια και τις Ορφικοπυθαγορικές δοξασίες για την μετενσάρκωση. Στα ύδατα της Στύγας ορκίζονταν όλοι οι θεοί, ακόμη και ο Ήλιος. Ήταν ο πιο μεγάλος όρκος των θεών και στα νερά της οι θεοί έκαναν την…
Σπήλαιο Λιμνών Καστριών Καλαβρύτων
Το Σπήλαιο Λιμνών, που παλαιότερα ονομαζόταν Τρουπίσιο, βρίσκεται σε υψόμετρο 827 μέτρων και απέχει 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα και 9 χλμ. από την Κλειτορία. Το σπήλαιο χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα και η είσοδός του βρίσκεται 83 μ. χαμηλότερα από το ψηλότερο επίπεδο του σπηλαίου. Η φυσική είσοδος είναι ευρύχωρη…
Φαράγγι Βουραϊκου ποταμού
Ο Βουραϊκός ποταμός πηγάζει ανάμεσα στις ανατολικές προεκτάσεις του Ερύμανθου και τις δυτικές του Χελμού και ρέει με βόρεια κατεύθυνση στα δυτικά του νόμου Αχαΐας. Διασχίζει ένα απόκρημνο φαράγγι μέσα στο οποίο κινείται ο οδοντωτός σιδηρόδρομος, που συνδέει τα Καλάβρυτα με το Διακοπτό. Το φαράγγι βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της…