UNESCO, Earth Sciences Program and Global Geoparks
To 2015 η Γενική Συνδιάσκεψη των Κρατών της UNESCO μέσα από το Διεθνές Πρόγραμμα Γεωεπιστημών και Γεωπάρκων (International Geoparks and Geoscience Program) αναγνώρισε τα Παγκόσμια Γεωπάρκα ως επίσημο πρόγραμμα αναγνώρισης περιοχών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα τα γεωπάρκα που εντάσσονται θα πρέπει να έχουν διεθνή και μοναδική γεωλογική αξία, ικανό φορέα διαχείρισης, να λειτουργούν ως γεωπάρκα για τουλάχιστον έναν χρόνο πριν την ένταξή τους και να παρουσιάζει συνεργασίες με άλλα γεωπάρκα του δικτύου και συνεργαζόμενους φορείς. Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσα από την συνεργασία της Διεθνούς Ένωσης Γεωεπιστημών International Union of Geological Sciences (IUGS) και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων (Global Geoparks Network (GGN). Για…
Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων
Το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων ιδρύθηκε το 2007 με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών και δράσεων των περιοχών που έχουν αναγνωρισθεί ως Γεωπάρκα στην Ελλάδα και η προβολή τους αλλά και την ενίσχυση της προσπάθειας ανάδειξης των γεωλογικών μνημείων και θέσεων της γεωλογικής και γεωμορφολογικής κληρονομιάς της Ελλάδας γενικότερα. Στις δράσεις του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων περιλαμβάνεται η στήριξη και ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων με δράσεις. Τα Γεωπάρκα που συμμετέχουν είναι: το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου (2000) το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (2001) το Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού (2009) η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου (2010) το Φυσικό Πάρκο Σητείας (2015)…
Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2000 με μία δράση LEADER για τη «Βιώσιμη ανάπτυξη αγροτικού χώρου», και στην οποία συμμετείχαν αρχικά 4 Γεωπάρκα από 4 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, το Haute-Provence Geopark, το Vulkaneifel Geopark, το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και το Maestrazgo Geopark με στόχο την προστασία της Γεωποικιλότητας, την ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς και την αειφόρο ανάπτυξη των περιοχών με ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά, κυρίως μέσω της ανάπτυξης του γεωτουρισμού. Το Δίκτυο συνέστησαν τέσσερις φορείς με μία δράση LEADER για τη «Βιώσιμη ανάπτυξη αγροτικού χώρου», και στην οποία συμμετείχαν αρχικά 4 Γεωπάρκα από 4 διαφορετικές χώρες της…
Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων
Το Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπαρκών δημιουργήθηκε το 2004 υπό την αιγίδα της UNESCO με σκοπό την προώθηση της προστασίας της γεωλογικής κληρονομιάς και του γεωτουρισμού σε όλο τον κόσμο. Από το 2014 λειτουργεί με τη μορφή μη-κερδοσκοπικού διεθνούς οργανισμού με έδρα το Παρίσι. Μάλιστα από τις 17 Νοεμβρίου 2015, όταν η Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι αποδέχθηκε ομόφωνα τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος, το “Διεθνές Πρόγραμμα για Γεωεπιστήμες και Γεωπάρκα” (International Geosciences and Geoparks Program), τα Γεωπάρκα που ανήκουν στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων αναγνωρίζονται ως περιοχές με τον τίτλο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO». Το Παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων προωθεί σε συνεργασία με την…