Ο Βουραϊκός ποταμός πηγάζει ανάμεσα στις ανατολικές προεκτάσεις του Ερύμανθου και τις δυτικές του Χελμού και ρέει με βόρεια κατεύθυνση στα δυτικά του νόμου Αχαΐας. Διασχίζει ένα απόκρημνο φαράγγι μέσα στο οποίο κινείται ο οδοντωτός σιδηρόδρομος, που συνδέει τα Καλάβρυτα με το Διακοπτό.

Το φαράγγι βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Πελοποννήσου, μεταξύ του Όρους Χελμού και των ανατολικών προεκτάσεων του Παναχαϊκού. Έχει συνολικό μήκος 15 km και καταλαμβάνει τμήματα των επαρχιών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων.

Το όνομα του φαραγγιού μνημονεύει τη Βούρα, σημαντική πόλη της αρχαιότητας που πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Αχαϊκής Συμπολιτείας και πήρε το όνομά του ο Βουραϊκός, που οι αρχαίοι τον έλεγαν Ερασίνο. Η θέση της αρχαίας πόλης Βούρα τοποθετείται στο χωριό Κάστρο, κοντά στο Άνω Διακοπτό, όπου υπάρχουν κάποια αρχαία λείψανα. Ο μύθος θέλει τον Ηρακλή να τραβά μια μαχαιριά με το σπαθί του στη θέση «Πόρτες», κόβοντας στα δύο το βράχο που του έκλεινε το πέρασμα για να φτάσει κατ’ άλλους στον Ευρυσθέα, κατ’ άλλους στην αγαπημένη του Βούρα την κόρη της Ελίκης.

Το πιο αξιομνημόνευτο στοιχείο του φαραγγιού είναι το μικρό τρενάκι που το διασχίζει απ’ άκρη σ’ άκρη. Η κατασκευή του οδοντωτού σιδηροδρόμου μέσα στο φαράγγι και πλάι στο Βουραϊκό ποταμό, ξεκίνησε από την Κυβέρνηση Χαρίλαου Τρικούπη το 1889, στο πλαίσιο του μεγαλεπήβολου σχεδίου σιδηροδρομικής σύνδεσης όλης της Ελλάδας και εγκαινιάστηκε το 1896. Αποτελεί το μοναδικό στην Ελλάδα οδοντωτό σιδηρόδρομο και το στενότερο οδοντωτό της Ευρώπης, με άνοιγμα σιδηροτροχιών μόλις 75 εκατοστά. Η πρώτη μηχανή ήταν ατμοκίνητη και σε κάθε στάση υπήρχαν υδατόπυργοι για την αναπλήρωση του νερού. Ο σιδηρόδρομος διασχίζει το Φαράγγι του Βουραϊκού περνώντας σε μεγάλο μήκος του από σήραγγες και γέφυρες, καλύπτοντας συνολικά απόσταση 22 χλμ. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για τουριστική περιήγηση, σε μία από τις ομορφότερες και εντυπωσιακότερες διαδρομές της Ελλάδας.

Δίπλα από τις γραμμές του τρένου υπάρχει μονοπάτι που παλιότερα χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους της περιοχής. Σήμερα η ίδια χάραξη έχει σηματοδοτηθεί με σύμβολα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4 και χρησιμοποιείται από Έλληνες και ξένους πεζοπόρους. Η διαδρομή για το κατέβασμα απαιτεί περίπου 6 ώρες και για το ανέβασμα περίπου 7 με 8 ώρες.

Κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, διοργανώνεται από το Σύλλογο Ορειβασίας και Χιονοδρομίας Καλαβρύτων, το Πανελλήνιο Πέρασμα με τη συμμετοχή εκατοντάδων ορειβατών και πεζοπόρων.