Με πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης (Φ.Δ.) Χελμού Βουραϊκού, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021, στα γραφεία του Φ.Δ. συνάντηση με το Δήμο Καλαβρύτων, το Δασαρχείο Καλαβρύτων και τον Ελληνικό Αθλητικό Ορειβατικό Σύλλογο Κλειτορίας «Νοτιοδυτικός Χελμός», για οργάνωση δράσεων σχετικά με την ανάδειξη των ορειβατικών μονοπατιών της ευρύτερης περιοχής του Χελμού.
Ο Δήμος Καλαβρύτων έχει ξεκινήσει συνεργασία με τον Ελληνικό Αθλητικό Ορειβατικό Σύλλογο Κλειτορίας «Νοτιοδυτικός Χελμός» με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου ορειβατικών διαδρομών, σε όλη την έκταση του. Οι εργασίες περιλαμβάνουν τον καθαρισμό τη σήμανση, την ηλεκτρονική χαρτογράφηση, καθώς και την περιγραφή -ιστορικά στοιχεία, μύθοι, βρύσες, σημεία παρατήρησης κ.ο.κ.- των διαδρομών.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η από κοινού ενημέρωση, καθώς και η οργάνωση και ο συντονισμός των δράσεων, προκειμένου η προσπάθεια να είναι συνολική και συλλογική για την ανάδειξη των ορειβατικών διαδρομών της περιοχής. Ο Φ.Δ. υλοποιεί, μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, δράσεις σήμανσης σημαντικών θέσων βιοποικιλότητας εντός της Προστατευόμενης Περιοχής αρμοδιότητάς του, καθώς και των γεωτόπων του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού της UNESCO, θέσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο δίκτυο των ορειβατικών μονοπατιών. Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκε η ανάγκη για μια ενιαία προσπάθεια σήμανσης και σύνδεσης των μονοπατιών με τις σημαντικές θέσεις βιοποικιλότητας και γεωπικοιλότητας του Εθνικού Πάρκου και Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, από τον Δήμο Καλάβρύτων, ο κ. Λεωνίδας Βασιλόπουλος, Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού, η κα. Κατερίνα Πονήρη, Σύμβουλος ΔΗ.Κ.Ε.Κ. Σπηλαίου Λιμνών, η Δασάρχης Καλαβρύτων κα. Κατερίνα Κολλύρου, ο Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Κλειτορίας, κ. Παναγιώτης Παπαθανασίου και από τον Φ.Δ. Χελμού-Βουραϊκού, η Συντονίστρια Έργου κα. Ελ. Κουμούτσου, ο Δασολόγος κ. Γ. Ρουσινός, ο Γεωλόγος κ. Ν. Τοπουζίδης και ο Δασοφύλακας κ. Π. Ρηγόγιαννης.
Σε προηγούμενη δήλωσή του ο κ. Βασιλόπουλος είχε επισημάνει «το επόμενο διάστημα ετοιμάζουμε τη δημιουργία περιπατητικών διαδρομών γύρω από τα χωριά μας, καθώς και τη συλλογή στοιχείων για παραποτάμιες διαδρομές αναψυχής -και άλλες δράσεις φυσιολατρικού ενδιαφέροντος- που θα αποτελέσουν ολοκληρωμένη πρόταση του Δήμου προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας». Άλλωστε βασικός σκοπός του Φ.Δ. είναι να προαχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη με την ταυτόχρονη ανάδειξη της περιοχής, των ντόπιων παραδοσιακών προϊόντων, της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου αναπτύσσοντας παράλληλα πιο εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο γεωτουρισμός, ο οποίος στηρίζει το περιβάλλον και την τοπική οικονομία και προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες στους επισκέπτες.