Εκτύπωση
Μαϊ
25

«Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού-Βουραϊκού ως μέσο βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης»

Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα «Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού-Βουραϊκού ως μέσο βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης»

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και Παγκόσμιου Γεωπάρκου της UNESCO Χελμού-Βουραϊκού, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας (22 Μαΐου), διοργάνωσε Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα «Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού-Βουραϊκού ως μέσο βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης». Η ημερίδα έλαβε χώρα διαδικτυακά την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021.

Την ημερίδα προσφώνησε ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, κ. Γρ. Ιατρού. Με την «παρουσία» τους τίμησαν την εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Ν. Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθ. Παπαδόπουλος και η Καθηγήτρια και Πρόεδρος Δ.Σ. του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α, κα. Μ. Παπαδοπούλου. Μέσα από τις σύντομες και στοχευμένες παρεμβάσεις τους, τόνισαν την σημασία του Δικτύου των Γεωπάρκων και της συμμετοχής της περιοχής σε ένα τέτοιο Δίκτυο και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να είναι αρωγοί στην προσπάθεια του Φορέα Διαχείρισης για την βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών, του Καθηγητή και Προέδρου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Λέσβου κ. Ν. Ζούρου σχετικά με τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, την ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς και το πώς αυτή μπορεί να συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη, καθώς και του Επιστημονικού Υπευθύνου του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Ψηλορείτη, Συντονιστή του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων UNESCO και Αναπληρωτή Συντονιστή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, κ. Χ. Φασουλά με σημαντικά παραδείγματα δράσεων δικτύωσης και βιώσιμης ανάπτυξης από άλλα Ελληνικά Γεωπάρκα. Ο Αν. Καθηγητής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Χελμού-Βουραϊκού, κ. Γ. Ηλιόπουλος παρουσίασε εν συντομία το γεωπάρκο χωρικά και διοικητικά, την μοναδική του γεωποικιλότητα και μερικούς από τους εμβληματικότερους γεώτοπους. Τέλος η Αναπ. Διευθύντρια του Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού κα. Ε. Κουμούτσου παρουσίασε τις δράσεις και τα σχέδια του γεωπάρκου για την βιώσιμη τοπική ανάπτυξη αναδεικνύοντας τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί και εξηγώντας τα σχέδια για το άμεσο μέλλον σχετικά με την βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

Η εκδήλωση απευθυνόταν στους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας μετά από σχετική πρόσκληση εκ μέρους του Φορέα Διαχείρισης, καθώς και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, καθώς διακινήθηκε ελεύθερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (@chelmosvouraikosgeopark, @ManagementBodyofChelmosVouraikos). Αποσκοπούσε στην ενημέρωση σχετικά με τους στόχους και τις δράσεις του Γεωπάρκου, την επικοινωνία, τον γόνιμο διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων για την καθιέρωση κοινών στόχων και πρακτικών που θα οδηγήσουν στην βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι φορέων όπως ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου (και Γεωπάρκου Κεφαλονιάς-Ιθάκης), το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Βίκου-Αώου, μέλη του Πανεπιστημίου Πατρών μεταξύ των οποίων και ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης Καθ. Π. Δημόπουλος, μέλη ορειβατικών συλλόγων, εκπρόσωπος της ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. με την οποία ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού έχει σημαντική συνεργασία και ο Δημ. Σύμβουλος Καλαβρύτων και μέλος του ΔΣ, κ. Μαγκαφάς. Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχτήκαμε τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους «Σύλλογο Παγκρατιωτών Καλαβρυτινών» και Πολιτιστικό Σύλλογο Αλυκής Αιγίου "Ο Άγιος Νικόλαος". Η παρουσία τους καθώς και η παρουσία περιορισμένων σε αριθμό αλλά σημαντικών πολιτών της τοπικής κοινωνίας των Καλαβρύτων και τοπικών επιχειρηματιών εκπλήρωσε τον σκοπό της εκδήλωσης αυτής και τους ευχαριστούμε θερμά.

Ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού οργάνωσε και πραγματοποίησε την εκδήλωση αυτή με στόχο τη μεγιστοποίηση της επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία. Βασικός σκοπός κάθε Γεωπάρκου είναι να προαχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη με την ταυτόχρονη ανάδειξη της περιοχής, των ντόπιων παραδοσιακών προϊόντων, της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου αναπτύσσοντας παράλληλα πιο εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο γεωτουρισμός ο οποίος στηρίζει το περιβάλλον και την τοπική οικονομία και προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες στους επισκέπτες. Στην βάση αυτή, η γνώση των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας μέσω της επικοινωνίας και η στήριξη των κατοίκων και των επιχειρηματιών είναι απαραίτητη, ώστε όλοι μαζί να δράσουμε για ένα καλύτερο αύριο.

Ελπίζουμε στο μέλλον η τοπική κοινωνία να ανταποκριθεί με περισσότερη θέρμη σε παρόμοιες πρωτοβουλίες και δεσμευόμαστε να προσπαθήσουμε προς την κατεύθυνση αυτή!

ypourgeio