Εκτύπωση
Ιουν
04

Εορτασμός Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Εορτασμός Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1972. Δύο χρόνια αργότερα, το 1974 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασμός της, με θέμα «Μόνο μια Γη». Για το 2020, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι «Ώρα για τη Φύση», με έμφαση στο ρόλο της στη παροχή βασικών υποδομών που υποστηρίζουν τη ζωή στη Γη και την ανθρώπινη ανάπτυξη. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο για να ενθαρρύνει την ευαισθητοποίηση και τη δραστηριοποίηση σε θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και τη διάσωσή του, σε παγκόσμιο επίπεδο, εμπλέκοντας κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, διασημότητες και πολίτες να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στα μείζονα περιβαλλοντικά ζητήματα, τα οποία επηρεάζουν την ευημερία των λαών και την οικονομική ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο.

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, μέσω των εκπροσώπων του, συμμετέχει κάθε χρόνο σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως επισκέψεις ενημέρωσης σε σχολεία και εκθέσεις με φωτογραφικό και ενημερωτικό υλικό που αφορά της βιοποικιλότητα της προστατευόμενης περιοχής, καθώς επίσης φιλοξενεί επισκέπτες στην προστατευόμενη περιοχή και το κέντρο πληροφόρησης του ΦΔ, ενημερώνει για την οικολογική και αισθητική αξία και το ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας των προστατευόμενων περιοχών και μοιράζει ενημερωτικό υλικό σχετικά με τις περιοχές και τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας που φιλοξενούνται σε αυτές.

Φέτος, μία χρόνιά ιδιαίτερη λόγω των μέτρων κατά της διασποράς του COVID – 19, τη δυσκολία συμμετοχής σε ζωντανές εκδηλώσεις, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του για πρώτη φορά το ενημερωτικό φυλλάδιο «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΧΕΛΜΟΥ-ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO», η έκδοση του οποίου πραγματοποιήθηκε ως δράση στα πλαίσια του έργου «INHERIT», και θα διανέμεται και έντυπο.

Το Ευρωπαϊκό έργο INHERIT (https://inherit.interreg-med.eu/) υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «INTERREG MED», συμμετέχουν συνολικά 15 εταίροι και 3 υποστηρικτικοί εταίροι από 10 χώρες της Μεσογείου με επικεφαλής την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στόχος του έργου είναι η προστασία και η προώθηση της φυσικής κληρονομιάς σε Μεσογειακούς παράκτιους και θαλάσσιους τουριστικούς προορισμούς. Επίσης, σημαντικό στόχο του έργου, αποτελεί η δημιουργία περιοχών «INHERITURA», δηλαδή παράκτιων περιοχών της Μεσογείου με φυσική κληρονομιά, με μεγάλη τουριστική κίνηση, στις οποίες ωστόσο λαμβάνουν χώρα ενέργειες προστασίας και αξιοποίησης του περιβάλλοντος μέσω δράσεων από κάτω προς τα πάνω (bottom-upactivities). Για το Πανεπιστήμιο Πατρών, υποψήφια περιοχή «INHERITURA» είναι το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού, στην οποία αναμένεται να λάβουν χώρα οι πιλοτικές δράσεις του έργου INHERIT. Η ανάδειξη της περιοχής μας σε περιοχή «INHERITURA» θα επιφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα όπως είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής με ταυτόχρονη αύξηση στους τομείς εστίασης και αναψυχής, η δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τους ιδιοκτήτες (κατοικιών) της περιοχής και η δημιουργία επώνυμων αγροτικών προϊόντων με στόχο τη δημιουργία πρόσθετου εισοδήματος με την προώθηση τους στην τοπική αγορά.

Δείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο

 Παρουσίαση1

ypourgeio