Εκτύπωση
Δεκ
09

«Διεθνής Ημέρα Βουνού»

«Διεθνής Ημέρα Βουνού»

Tα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα και την Κύπρο γιορτάζουν την Διεθνή Ημέρα των Βουνών.

Χώρες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα του Βουνού στις 11 Δεκεμβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σε θέματα που σχετίζονται με τα βουνά, καθώς η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε με σκοπό να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή του.

Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη ως «Διεθνής Ημέρα Βουνού» και έχει τις ρίζες στη «Διαχείριση Εύθραυστων Οικοσυστημάτων και Βιώσιμη Ανάπτυξη των Βουνών» (Κεφάλαιο 13), που αποτελεί μέρος του σχεδίου δράσης της Agenda 21 στη «Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη» του 1992 από τον ΟΗΕ. Όπως διατυπώνεται στην Agenda 21, Κεφάλαιο 13, «..τα βουνά αποτελούν σημαντική πηγή νερού, ενέργειας και βιοποικιλότητας. Επιπλέον, αποτελούν πηγή βασικών πόρων όπως ορυκτά, δασικά προϊόντα, γεωργικά προϊόντα και αναψυχή. Ως ένα σημαντικό οικοσύστημα που αντιπροσωπεύει την πολύπλοκη και αλληλένδετη οικολογία του πλανήτη μας, τα ορεινά περιβάλλοντα είναι απαραίτητα για την επιβίωση του παγκόσμιου οικοσυστήματος». Αναφέρεται επίσης ότι «..τα βουνά είναι μια αποθήκη βιοποικιλότητας και απειλουμένων ειδών».

Σύμβολο της Διεθνούς Ημέρας Βουνού: Το πρώτο αριστερό τρίγωνο έχει έναν μπλε ρόμβο στην κορυφή που συμβολίζει τον πάγο στην κορυφή του βουνού. Το κεντρικό τρίγωνο που έχει έναν πορτοκαλί κύκλο μέσα του και συμβολίζει τα ορυκτά και τους πόρους στο βουνό. Το τρίγωνο στη δεξιά πλευρά έχει κάτω δεξιά ένα πράσινο τρίγωνο που συμβολίζει τα δάση και τις καλλιέργειες στα βουνά.

Στην περιοχή ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού βρίσκεται η Κυλλήνη, ο Χελμός, ο Ερυμάνθος, το Παναχαϊκό, ο Μπαρμπάς και ο Κλωκός, που αποτελούν τους σημαντικότερους ορεινούς όγκους της Β. Πελοποννήσου. Φαράγγια, σπήλαια, χαράδρες, πηγές, λίμνες, ποταμοί και χείμαρροι είναι χαρακτηριστικά του φυσικού ορεινού τοπίου της περιοχής και έχουν ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση πολλών διαφορετικών ενδιαιτημάτων, φιλοξενώντας έναν ανεκτίμητο χλωριδικό και πανιδικό πλούτο, καθώς περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό τοπικών ενδημικών, ελληνικών ενδημικών, σπάνιων και απειλούμενων φυτών και ζώων. Η περιοχή, αποτελεί ένα εκ των 5 Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO που βρίσκονται στη χώρα μας και περιέχει ένα μωσαϊκό γεωλογικών χαρακτηριστικών παγκόσμιας σημασίας. To «Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού» φιλοξενεί μοναδικά τοπία που συναρπάζουν τον επισκέπτη. Αποτελεί προορισμό και πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών όλες τις εποχές του έτους προσφέροντας μια ανεπανάληπτη εμπειρία απόδρασης από την καθημερινότητα.

 

logo EN_1_

Σύμβολο "Διεθνούς Ημέρας Βουνού"

 

ΝΕΡΑΙΔΟΡΑΧΗ 2min

Η επιβλητική ανατολική ορθοπλαγιά της Νεραϊδόραχης στον ορεινό όγκο του Χελμού (2340μ.).

ypourgeio