Εκτύπωση
Νοε
18

Ημερίδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον εορτασμό της «Διεθνούς Ημέρας για τη Μείωση των Φυσικών Καταστροφών».

Ημερίδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον εορτασμό της

«Διεθνούς Ημέρας για τη Μείωση των Φυσικών Καταστροφών».

Με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κοινού πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019, η Ημερίδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον εορτασμό της «Διεθνούς Ημέρας για τη Μείωση των Φυσικών Καταστροφών», στο Ξενοδοχείο «Βυζαντινό», στην Πάτρα. Την ημερίδα διοργάνωσε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού και το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Ν. Αχαΐας κ. Α. Κατσανιώτης, κ. Ι. Φωτήλας και η κ. Χ. Αλεξοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΔΕ κ. Π. Σακελλαρόπουλος, ο Δήμαρχος Δ. Αχαΐας κ. Σ. Μυλωνάς, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Θ. Μπαρής, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης & υπεύθυνος για τη διαχείριση κρίσεων κ. Μ. Σκανδάμης, ο Αντιπρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Γ. Πετράτος, ο πρώην Περιφερειάρχης Δ. Ελλάδας κ. Α. Κατσιφάρας, οι πρώην Νομάρχες Αχαΐας κ. Σ. Σερέτης και κ. Δ. Κατσικόπουλος και ο πρώην Δήμαρχος Πατρών κ. Α. Καράβολας.

Η έναρξη της ημερίδας πραγματοποιήθηκε με χαιρετισμό των επισήμων παρευρισκομένων. Ομιλία πραγματοποίησε ο κ. Γρ. Ιατρού, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστήμιο Πατρών και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, παρουσιάζοντας το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού της UNESCO και την περιοχή ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού. Στη συνέχεια, ομιλία πραγματοποίησε ο κ. Γ. Ηλιόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστήμιο Πατρών με θέμα «Γεωπάρκο Χελμού - Βουραϊκού και Φυσικές Καταστροφές». Έπειτα, ομιλία πραγματοποίησε ο κ. Α. Ζεληλίδης, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα τη «Συμβολή των γεωλόγων στην πρόληψη των επιπτώσεων από πλημμύρες - κατολισθήσεις - διάβρωση ακτών», ο κ. Δ. Κατσαρός, Δασολόγος Msc PhD, Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου με θέμα τις «Καινοτόμες πρακτικές στην υπηρεσία της πολιτικής προστασίας», και ο Κ. Νικολακόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα «Νέες τεχνολογίες στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών». Τέλος, ομιλία πραγματοποίησε ο Ε. Σώκος, Αναπλ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα «Σεισμική επικινδυνότητα στη Δυτική Ελλάδα» και ο κ. Ν. Δεπούντης, Επίκ. Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα «Κατολισθήσεις: Ένα διαχρονικό φαινόμενο με απρόβλεπτες συνέπειες».

Σκοπός της ημερίδας και του συνόλου των εισηγήσεων ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά τη πρόληψη και τη μείωση των φυσικών καταστροφών και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, αναδείχθηκε η επιτακτική ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και της πολιτείας.

Η Διεθνής Ημέρα για τη Μείωση των Φυσικών Καταστροφών ξεκίνησε το 1989, ύστερα από πρόσκληση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και γιορτάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι και οι κοινότητες σε όλο τον κόσμο μειώνουν την έκθεσή τους σε καταστροφές και ευαισθητοποιούνται στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Το έτος 2016 ξεκίνησε η εκστρατεία "Sendai Seven" από την UNDRR, με επίκεντρο τους 7 στόχους του Πλαισίου Sendai.

Φέτος, για το έτος 2019, η Ημέρα επικεντρώνεται στο στόχο D με σκοπό «την ουσιαστική μείωση των καταστροφικών συνεπειών από καταστροφές στις υποδομές ζωτικής σημασίας και τη διακοπή των βασικών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων είναι οι εγκαταστάσεις υγείας και εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και της αντοχής τους, έως το έτος 2030».


ημεριδα2

ημεριδα3

ημεριδα1

ημεριδα4

ypourgeio