Εκτύπωση
Οκτ
17

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ενημερωτική Ημερίδα του έργου INHERIT

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ενημερωτική Ημερίδα του έργου INHERIT

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019, η Ενημερωτική Ημερίδα του Ευρωπαϊκού Έργου INHERIT, στο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας στα Καλάβρυτα.

Η έναρξη της ημερίδας πραγματοποιήθηκε με χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, κ. Θανάσης Παπαδόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Αιγιαλείας, κ. Νικόλαος Καραΐσκος. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε αναλυτικά το έργο INHERIT και οι πιλοτικές του δράσεις. Το έργο παρουσιάστηκε από τον κ. Χρήστο Μπούρα, Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, του Πανεπιστημίου Πατρών. Ομιλία για το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού και τις δράσεις του Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, κ. Γρηγόρης Ιατρού, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών. Ομιλίες επίσης πραγματοποίησαν ο κ. Παναγιώτης Δημόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας, του Πανεπιστημίου Πατρών και ο κ. Βασίλειος Κόκκινος, Μεταδιδάκτορας Ερευνητής του Τμ. Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής και μέλος της ομάδας έργου INHERIT.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό έργο INHERIT (https://inherit.interreg-med.eu/) που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος "INTERREG MED". Στο έργο συμμετέχουν συνολικά 15 εταίροι και 3 υποστηρικτικοί εταίροι από 10 χώρες της Μεσογείου με επικεφαλής την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στόχος του έργου είναι η προστασία και η προώθηση της φυσικής κληρονομιάς σε Μεσογειακούς παράκτιους και θαλάσσιους τουριστικούς προορισμούς.

Επίσης, σημαντικό στόχο του έργου αποτελεί η δημιουργία περιοχών «INHERITURA», δηλαδή παράκτιων περιοχών της Μεσογείου με φυσική κληρονομιά, με μεγάλη τουριστική κίνηση, στις οποίες ωστόσο λαμβάνουν χώρα ενέργειες προστασίας και αξιοποίησης του περιβάλλοντος μέσω δράσεων από κάτω προς τα πάνω (bottom-up activities). Για το Πανεπιστήμιο Πατρών, υποψήφια περιοχή «INHERITURA» είναι το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού, στην οποία αναμένεται να λάβουν χώρα οι πιλοτικές δράσεις του έργου INHERIT.

Η ανάδειξη της περιοχής σε περιοχή «INHERITURA» θα επιφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα όπως είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής με ταυτόχρονη αύξηση στους τομείς εστίασης και αναψυχής, η δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τους ιδιοκτήτες (κατοικιών) της περιοχής και η δημιουργία επώνυμων αγροτικών προϊόντων με στόχο τη δημιουργία πρόσθετου εισοδήματος με την προώθηση τους στην τοπική αγορά.

Μέσα από αυτή την Ημερίδα διαμορφώθηκε η ομάδα εργασίας που θα ετοιμάσει τον φάκελο της υποψηφιότητας για τον χαρακτηρισμό της περιοχής Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού ως περιοχής «INHERITURA», περιοχή στην οποία αναμένεται να λάβουν χώρα οι πιλοτικές δράσεις του έργου INHERIT.

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε το υλικό της Ενημερωτικής Ημερίδας: https://drive.google.com/drive/folders/1w4RoPvzajh1sj7wLP-x0ztqLPHR6Csxc

inherit2    inherit4

inherit5    inherit6

Παρουσίαση1

ypourgeio