Εκτύπωση
Οκτ
14

Εορτασμός της Ευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών 2019 – Eurobirdwatch 2019

Εορτασμός της Ευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών 2019 – Eurobirdwatch 2019 

Ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού (ΦΔΧΒ), με αφορμή το κάλεσμα της Ορνιθολογικής Εταιρείας και σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κλειτορίας – Ακράτας διοργάνωσε σειρά εκπαιδευτικών δράσεων για το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Καλαβρύτων.

Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου εκπρόσωποι του ΦΔΧΒ επισκέφτηκαν το Νηπιαγωγείο Καλαβρύτων και πραγματοποίησαν ενημερωτική ομιλία στα νήπια με στόχο την εξοικείωση τους με τα πουλιά και την έννοια της μετανάστευσης. Στη συνέχεια, παρουσίασαν φωτογραφικό και ακουστικό υλικό από μεταναστευτικά πουλιά που συναντώνται στην περιοχή.

Την Τετάρτη 9 και την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου οι μαθητές της ΣΤ’ και Ε’ τάξης του Δημοτικού Καλαβρύτων επισκέφτηκαν το ΦΔΧΒ για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Πουλιών 2019. Οι ημερίδες είχαν ενημερωτικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Αναλυτικότερα:

  • 09:00 – 09:45: Οι μαθητές επισκέφτηκαν το Φορέα Διαχείρισης Χελμού- Βουραϊκού. Ενημέρωση και συζήτηση για τα χαρακτηριστικά των πουλιών, για την μετανάστευση τους και τη σημαντικότητα της, καθώς και για τα μεταναστευτικά πουλιά που μπορεί να συναντήσει κάποιος στην περιοχή μας.
  • 09:45- 10:00: Επίδειξη κατασκευής ταΐστρας με καθημερινά υλικά με στόχο την τοποθέτηση της έπειτα στο Δημοτικό Καλαβρύτων.
  • 10:30 -11:30: Πεζοπορία σε μικρό μέρος του μονοπατιού Χιονοδρομικό Κέντρο – Καλάβρυτα, στην περιοχή Κάστρο – Αγ. Ιωάννης. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν κάποια τοπικά πουλιά και να παρατηρήσουν το ενδιαίτημα τους καθώς και τις πιθανές αιτίες αλλοίωσης του.
  • 11:30 -13:00: Άφιξη στην τοποθεσία Αγ. Ιωάννης. Οι μαθητές συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες α)Ενεργοποιώντας τις αισθήσεις μου στο δάσος-τι βλέπω, τι ακούω, τι γεύομαι, β)Μαθαίνω τις φωνές των μεταναστευτικών πουλιών - ηχοπαρατήρηση, περιβαλλοντικά παιχνίδια (προσανατολισμός με χάρτη και πυξίδα) και παρατήρηση της ορνιθοπανίδας της περιοχής με κιάλια και τηλεσκόπια.

Οι παραπάνω δράσεις αγκαλιάστηκαν από τα μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που τα συνόδευσαν καθώς τους έδωσε την ευκαιρία να έρθουν ακόμα πιο κοντά στη φύση, να μάθουν χρήσιμες πληροφορίες για την περιοχή τους και να προβληματιστούν για πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μεταναστευτικά πουλιά αλλά και το περιβάλλον.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών, αποτελεί την πρώτη δράση παγκόσμιας εμβέλειας που διοργανώθηκε από τη BirdLife International και η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 9-10 Οκτωβρίου 1993 σε περισσότερες από 100 χώρες και πραγματοποιείται κάθε χρόνο, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.

Κύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, καθώς και των περιοχών αναπαραγωγής τους, των ενδιάμεσων σταθμών στις μεταναστευτικές τους διαδρομές και των τόπων διαχείμασής τους.

BIRDWATCH1   BIRDWATCH6

BIRDWATCH8   BIRDWATCH2 

BIRDWATCH10   BIRDWATCH5

BIRDWATCH9   BIRDWATCH13

BIRDWATCH7   BIRFWATCH14


ypourgeio