Εκτύπωση
Οκτ
09

Συμμετοχή του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού της UNESCO στην 44η Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και στο 15ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γεωπάρκων στην Ισπανία

Συμμετοχή του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού της UNESCO στην 44η Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και στο 15ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γεωπάρκων στην Ισπανία

Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού της UNESCO, με τους 2 ορισμένους εκπροσώπους του, κα Ελένη Κουμούτσου, Συντονίστρια Έργου-Περιβαλλοντολόγο και κ. Γεώργιο Ηλιόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών και επιστημονικό συνεργάτη του Γεωπάρκου, συμμετείχε στην 44η Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και στο 15ο Ευρωπαϊκό Συνεδριο Γεωπάρκων της UNESCO, που έλαβε χώρα στο Sierra Norte de Sevilla UNESCO Global Geopark της Ισπανίας, 23-28 Σεπτεμβρίου 2019.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των 73 Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων. Στην Ελλάδα υπάρχουν 5 περιοχές (Λέσβος, Ψηλορείτης, Χελμός-Βουραϊκός, Βίκος-Αώος, Σητεία), καθώς και το Γεωπάρκο της Κύπρου (Τρόοδος) που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων και αποτελούν ταυτόχρονα μνημεία της UNESCO, αφού εντάσσονται στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα κοινά που αφρούν όλα τα μέλη του Δικτύου, συμπεριλαμβανομένου και προτάσεων για διακρατικές συνεργασίες από Ευρωπαϊκά Προγράμματα για χρηματοδότηση έργων και δραστηριοτήτων στις περιοχές των Γεωπάρκων.

Η άριστη οργάνωση, η άψογη φιλοξενία, το υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων, των ανακοινώσεων και των παρουσιάσεων, χαρακτήρισαν στο 15ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO. Ο εξωτερικός συνεργάτης του ΦΔ, κ. Σωκράτης Τσάκος, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, παρουσίασε τη νέα σήμανση των γεωτόπων του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού της UNESCO. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, μας δόθηκε η ευκαιρία να έχουμε συναντήσεις με συναδέλφους από όλο τον κόσμο, να μάθουμε καλές πρακτικές και την διαχείριση των Γεωπάρκων τους και πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλη αυτή την εμπειρία που έχει αναπτυχθεί στα Παγκόσμια Γεωπάρκα για την καλύτερη παρουσία και του Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού.

Στα νέα του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων (GGN News Feed 34 | 23rd September 2019) ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων, ότι η αξιολόγηση του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού το καλοκαίρι από την αρμόδια επιτροπή της UNESCO ήταν επιτυχής, λαμβάνοντας πράσινη κάρτα και παραμένοντας στο δίκτυο για τα επόμενα 4 χρόνια, μέχρι και την επόμενη αξιολόγηση.

Ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού (ΦΔ) συμβάλει στην προώθηση δράσεων εναλλακτικού τουρισμού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Έτσι καθιερώνεται η αναγνώριση του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού σαν μνημείο της UNESCO λόγω της ιδιαίτερης γεωλογικής κληρονομιάς (πέραν της μοναδικής Βιοποικιλότητας) και απολαμβάνει διεθνή αναγνώριση.


44thEGNCCSierraNortedeSevillaUGGpBBBB


44thEGNCCSierraNortedeSevillaUGGpBBBB222

ypourgeio