Εκτύπωση
Οκτ
03

Ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη αποικία νυχτερίδων στην Ελλάδα!

Στα πλαίσια του προγράμματος Life Grecabat, καταγράφηκε, στο μη επισκέψιμο τμήμα του Σπηλαίου Λιμνών στα Καστριά Αχαΐας, μια από τις πιο σημαντικές χειμερινές αποικίες στην Ευρώπη καθώς φιλοξενούνται περισσότερες από 18.000 πτερυγονυχτερίδες (Miniopterus schreibersi) και εννέα επιπλέον είδη σε διάφορες εποχές του έτους. Το συγκεκριμένο εύρημα πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της διεύθυνσης του Σπηλαίου και του Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού.

Το πρόγραμμα Life Grecabat στοχεύει στη βελτίωση της κατάσταση διατήρησης 10 ειδών χειρόπτερων (Παραρτήματα II-IV, της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, και σημαντικών καταφυγίων τους) και 8 επιλεγμένων σπηλαίων (Τύπος οικότοπου 8310, Παράρτημα Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ), βοηθώντας παράλληλα την επιβίωση της μοναδικής σπηλαιόβιας ζωής (δεκάδες ενδημικά είδη ασπόνδυλων που ζουν μόνο σε ένα ή λίγα σπήλαια της Ελλάδας).

Είναι η πρώτη πανελλαδική προσπάθεια για διαχείριση, προστασία και ανάδειξη νυχτερίδων, σπηλαίων και σπηλαιόβιας ζωής. Φιλοδοξεί να γίνει παράδειγμα ολοκληρωμένης διαχείρισής τους σε εθνικό επίπεδο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος: https://www.lifegrecabat.eu/el

πτερυγονυχτερίδες

ypourgeio