Εκτύπωση
Αυγ
06

Αξιολόγηση του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού της UNESCO στις 22-26 Ιουλίου 2019

«Αξιολόγηση του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού της UNESCO στις 22-26 Ιουλίου 2019»

   Η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού που ανήκει στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO από το 2015, αξιολογήθηκε από εντεταλμένους αξιολογητές της UNESCO, την εβδομάδα από 22 έως 26 Ιουλίου 2019.

     Ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, στα 12 χρόνια λειτουργίας του, πέρα από τη σημαντική βασική αρμοδιότητα του για την παρακολούθηση και διατήρηση της βιοποικιλότητας στο Εθνικό Πάρκο και την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση ντόπιων και επισκεπτών, έχει καταφέρει την ένταξη της προστατευόμενης περιοχής στα Γεωλογικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, με τον τίτλο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO», καθώς και στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πάρκων EUROPARC με την πιστοποίηση με τίτλο «Ευρωπαϊκή Χάρτα για τον Αειφόρο Τουρισμό».

     Την πρώτη ημέρα, Δευτέρα 22 Ιουλίου το απόγευμα, στο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση υποδοχής των αξιολογητών, με σχετικές παρουσιάσεις των δράσεων του ΦΔ για την προστασία και ανάδειξη του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού και Παγκόσμιου Γεωπάρκου της UNESCO, το διάστημα από την προηγούμενη αξιολόγηση, το 2015, έως σήμερα, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΦΔ, κ. Γρηγόρη Ιατρού, Ομότιμου Καθηγητή Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, κ. Γ. Λαζουράς, ο Διευθυντής του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού και νεοεκλεγείς Δήμαρχος Καλαβρύτων, κ. Αθ. Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας και παλιό μέλος του ΔΣ του ΦΔ, κ. Γ. Αγγελόπουλος, εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας & Πελοποννήσου, οι Δασάρχες Αιγίου και Καλαβρύτων, μέλη του ΔΣ και εργαζόμενοι του ΦΔ και άλλοι σημαντικοί εκπρόσωποι φορέων και Υπηρεσιών της τοπικής κοινωνίας. Τις επόμενες ημέρες, πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις εντός του Εθνικού Πάρκου και Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού και συναντήσεις με εκπροσώπους παραγωγικών Φορέων και Υπηρεσιών της περιοχής, οι οποίοι αποτελούν και συνεργάτες του Γεωπάρκου, με κοινό σκοπό την προστασία, ανάδειξη και αναγνωρισιμότητα της περιοχής σε Παγκόσμιο Επίπεδο από την άποψη της γεω- και βιο- ποικιλότητας. Η συμβολή του κ. Γ. Ηλιόπουλου, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας Παν/μίου Πατρών και του Εργαστηρίου Παλαιοντολογίας Στρωματογραφίας, σαν επίσημος επιστημονικός συνεργάτης του ΦΔ, καθώς και του Αρχιτέκτονα-Πολιτικού Μηχανικού, κ. Σ. Τσάκου, για τη νέα σήμανση των γεωτόπων του Γεωπάρκου, ήταν μεγάλη για όλο το διάστημα της αξιολόγησης.

     Η προστατευόμενη περιοχή περιλαμβάνει 40 πλέον σημαντικούς Γεώτοπους, 10 εκ των οποίων ανήκουν στον Κατάλογο Γεωτόπων Εθνικής Σημασίας (οι γεώτοποι στο Φαράγγι Βουραϊκού, Σπήλαιο Λιμνών, Μέγα Σπήλαιο), δηλαδή γεωλογικές περιοχές που έχουν ιδιαίτερη επιστημονική, αισθητική, εκπαιδευτική αξία αλλά και αρχαιολογικό, οικολογικό, ιστορικό ή πολιτιστικό ενδιαφέρον. Το Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού καλύπτει έκταση 647 τ.χλμ. και το μεγαλύτερο κομμάτι του βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Παρουσιάζει μια ξεχωριστή γεωλογική ιστορία, ενώ φιλοξενεί πολύ σημαντική βιοποικιλότητα, μοναδικά τοπία, σημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και άρτιες επιστημονικές, εκπαιδευτικές και τουριστικές υποδομές όπως το Σπήλαιο των Λιμνών, τις πηγές του Αροάνιου ποταμού στο Πλανητέρο, το Φαράγγι του Βουραϊκού Ποταμού με τον μοναδικό οδοντωτό σιδηρόδρμο Διακοφτού – Καλαβρύτων, τη λίμνη Τσιβλού, τη λίμνη Δόξα, τις εγκαταστάσεις του Περιβαλλοντικού Κέντρου Κλειτορίας - Ακράτας στην Κλειτορία, τις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου, το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος κλπ.

 

DSC01799c   DSC01802

DSC01803   DSC01807

DSC01878   DSC01923

ypourgeio