Εκτύπωση
Δεκ
15

Πυροβολημένη γερακίνα

gerakina

Μία Γερακίνα πληγωμένη παραδόθηκε από κάτοικο της περιοχής Καλαβρύτων στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού την Δευτέρα 5 Δεκέμβριου 2016. Αυθημερόν στάλθηκε στην Αθήναστις εγκαταστάσεις της ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής) για περαιτέρω περίθαλψη και αποκατάσταση. Όπως μας πληροφόρησαν μετα τα αποτελέσματα της ακτινογραφίας, πρόκειται για ενήλικο άτομο "Γερακίνας" (Buteo buteo) το οποίο είναι πυροβολημένο και έχει παλιά κατάγματα και δυστυχώς είναι αβέβαιο ακόμα αν θα ξαναπετάξει.

Η Γερακίνα είναι ένα από τα πιο τυπικά αρπακτικά της πατρίδας μας και παίζει ένα ιδιαίτερα ευεργετικό ρόλο για τους αγρότες καθώς τρέφεται με μεγάλες ποσότητες ποντικιών που λυμαίνονται τις καλλιέργειες.Το είδος αυτό ζει περίπου 25 χρόνια και φωλιάζει σε ψηλά δέντρα διατηρώντας πολλές φωλιές σε μία περιοχή τις οποίες χρησιμοποιεί εναλλάξ κάθε χρόνο. Τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου γεννά 2-4 αυγά.

Η Γερακίνα αποτελεί προστατευόμενο είδος (Οδηγία για τα Πουλιά 2009/147/EK και εθνική νομοθεσία ΚΥΑ H.Π. 37338/1807/Ε.103 ΦΕΚ 1495 Β 06.09.2010) . Ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού ενημέρωσε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το Δασαρχείο Καλαβρύτων καθώς και τον Κυνηγετικό Σύλλογο για το παραπάνω γεγονός. Οι προβλεπόμενες από τον νόμο ποινές είναι φυλάκιση αλλά και διοικητικό πρόστιμο, σύμφωνα με το άρθρο 11 (Κυρώσεις) της ανωτέρω ΚΥΑ.

Παρακαλούνται οι κάτοικοι της περιοχής μας να ενημερώνουν την υπηρεσία μας για παρόμοια συμβάντα (τηλ 26920-29140 ώρες 08:00 π.μ. – 16:00 μ.μ. email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ">fdxb@otenet.gr και στο Facebook  https://www.facebook.com/ManagementBodyofChelmosVouraikos/?fref=ts

ypourgeio