Εκτύπωση
Μαϊ
10

36ο Πανελλήνιο πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού

36ο Πανελλήνιο πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού

Ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού συμμετείχε και φέτος στις εκδηλώσεις για το 36ο Πανελλήνιο πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, που πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Μαΐου 2016. Οι φετινές εκδηλώσεις αναφέρονταν στα 120 χρόνια από την έναρξη της λειτουργιάς του Οδοντωτού σιδηρόδρομου Διακοπτού-Καλαβρύτων, στην αναγνώριση της Προστατευόμενης Περιοχής Χελμού-Βουραϊκού σε Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO, καθώς και στην αναγκαιότητα δημιουργίας νέων Εθνικών Δρυμών στην Ελλάδα.

Το Σάββατο 7 Μαΐου, στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Καλαβρύτων παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Α. Κατσιφάρα, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γ. Αγγελόπουλου, του Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Γ. Λαζουρά, του Δημάρχου Αιγιάλειας κ. Θ. Παναγόπουλου, της Προέδρου της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Αιγιάλειας κας Μ. Τσουκαλά, του Προέδρου του Δ.Σ. του Φ.Δ. Χελμού-Βουραϊκού. Καθ. Γρ. Ιατρού, του Προέδρου του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαβρύτων κ. Χ. Ερμείδη, καθώς και πλήθους εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, έγινε η τελετή έναρξης των εκδηλώσεων «ΕΝ ΣΥΡΜΩ» που διοργανώνουν οι Δήμοι Καλαβρύτων, Αιγιάλειας και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για τα 120 χρόνια λειτουργιάς του Οδοντωτού σιδηρόδρομου Διακοπτού-Καλαβρύτων. Η εκδήλωση συνεχίστηκε στο «Αρχοντικό της Παλαιολογίνας», με ομιλίες που παρέθεσαν ο Πρόεδρος του Φ.Δ. Χελμού-Βουραϊκού, Καθ. Γρ. Ιατρού, ο οποίος αναφέρθηκε στον οικολογικό πλούτο της προστατευόμενης περιοχής, ο Γενικός Δ/ντης του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων κ. Λ. Σπυρόπουλος, ο Δασολόγος – Σύμβουλος Περιβάλλοντος κ. Η. Αποστολίδης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου κ. Π. Κακκαβάς..

far

Φωτο 1: Σιδηροδρομικός Σταθμός Καλαβρύτων, έναρξη εκδηλώσεων «ΕΝ ΣΥΡΜΩ»

 

far1

Φωτο 2: Αρχοντικό της Παλαιολογίνας, ομιλία Καθ. Γρηγόρη Ιατρού

 

Την Κυριακή 8 Μαΐου, παρουσία και των ειδικών δασικής προστασίας του Φ.Δ., πραγματοποιήθηκε το 36ο Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, με σημείο εκκίνησης τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Καλαβρύτων και τερματισμό το Σιδηροδρομικό Σταθμό Διακοφτού. Η εκδήλωση στέφτηκε με ιδιαίτερη επιτυχία καθώς συμμετείχε πλήθος πεζοπόρων, που απόλαυσαν το μοναδικό τοπίο της περιοχής αλλά και τοπικά γλυκίσματα που προσφέρονταν από τους διοργανωτές.

fo

Φωτο 3: Φαράγγι Βουραϊκού ποταμού, κατάβαση πεζοπόρων

Η τεράστια οικολογική αξία του φαραγγιού του Βουραϊκού ποταμού, προκύπτει και από το γεγονός ότι αποτελεί την μια από τις πέντε περιοχές του δικτύου Natura 2000, που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης του Φ.Δ. Χελμού-Βουραϊκού, με πλήθος ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας. Για τον λόγο αυτό, η συμμετοχή σε εκδηλώσεις και η διεξαγωγή προγραμμάτων περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, όπως του Πανελλήνιου περάσματος στο Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, αποτελούν προτεραιότητα του Φ.Δ. και η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί μέσω της στήριξης ανάλογων μελλοντικών δράσεων. Επιπλέον, το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους γεωτόπους της προστατευόμενης περιοχής και έναν από τους λόγους που ο Φ.Δ. τον Οκτώβριο του 2009, υπέβαλε αίτηση και έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων (EGN) και του παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων (GGN) υπό την στήριξη της UNESCO. Μετά από τις επιτυχημένες αξιολογήσεις (2013 και 2015) η περιοχή ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης εντάσσεται και επίσημα στα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO». Στις 17 Νοεμβρίου 2015, στην επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση της UNESCO, η Γενική Διάσκεψη της UNESCO αποδέχθηκε ομόφωνα τη δημιουργία του νέου προγράμματος του οργανισμού για τις Γεωεπιστήμες και τα Γεωπάρκα (International Geoscience and Geoparks Program), σύμφωνα με το οποίο καθιερώνεται η αναγνώριση των Γεωπάρκων με τον τίτλο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO».

fe

Φωτο 4: Φαράγγι Βουραϊκού ποταμού, θέση «Νιάματα»ypourgeio