Εκτύπωση
Νοε
05

Οργάνωση διήμερου επιμορφωτικού σεμιναρίου σε συνεργασία με το ΚΠΕ Κλειτορίας-Ακράτας

Ο Φορέας Διαχείρισης (Φ.Δ.) Χελμού-Βουραϊκού, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας-Ακράτας, οργάνωσε διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών σχετικά με την προστασία και ανάδειξη της βιοποικιλότητας της Προστατευόμενης Περιοχής Χελμού – Βουραϊκού και την αξιοποίηση τους στην υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο σχολείο καθώς και στις δράσεις του ΚΠΕ Κλειτορίας – Ακράτας», στο πλαίσιο του έργου «Ενέργειες ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης (ημερίδες - συνέδρια)» της Πράξης «Προστασία & Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού» του Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. 2007-2013. Το σεμινάριο παρακολούθησαν 30 μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕΕΚΠΕ) Παραρτήματος Δυτικής Ελλάδας, στα πλαίσια της Δια Βίου Μάθησης Ενηλίκων.

Η θεματολογία του σεμιναρίου είχε ως στόχο την ανάδειξη:

  • της σημαντικής βιοποικιλότητας του Εθνικού       Πάρκου
  • της σημασίας του Γεωπάρκου και των γεωλογικών σχηματισμών της περιοχής
  • του ρόλου του Φορέα Διαχείρισης Χελμού - Βουραϊκού
  • των απειλών και πιέσεων που δέχονται τα Οικοσυστήματα του Πάρκου και την ανάγκη προστασίας του
  • τις διαχειριστικές πρακτικές στην Προστατευόμενη Περιοχή

 

     Το Σάββατο, 30 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση στο Κέντρο Ενημέρωσης του Φ.Δ. Χελμού Βουραϊκού στα Καλάβρυτα, από τη Βιολόγο του Φ.Δ., Δρ. Μαρία Καμηλάρη, με θέμα το Εθνικό Πάρκο και Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού και τις δράσεις του Φορέα Διαχείρισης. Οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στην Έκθεση Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του Φ.Δ και ενημερώθηκαν για το ρόλο του Φορέα Διαχείρισης στην προστασία και Διαχείριση της περιοχής.

 

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από ειδικούς περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ στην Κλειτορία.

     Την Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2015, ο Γεωλόγος του Φ.Δ., Νίκος Τοπουζίδης, με τους Ειδικούς Δασικής Προστασίας, Γιώργο Παπαγεωργίου και Μαρία Κουλούκη, ξενάγησαν τους συμμετέχοντες στο πεζοπορικό μονοπάτι της Προστατευόμενης Περιοχής, Βαλβούσι-Καλάβρυτα, στην περιοχή του Αισθητικού Δάσους. Το μονοπάτι έχει σημανθεί με ταμπέλες ερμηνείας περιβάλλοντος από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης, καθώς έχει ενταχθεί στο δίκτυο των γεωδιαδρομών του Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού.

Δείτε το δελτίο τύπου σε μορφή pdf

DSC01375

DSC01384

ypourgeio