Εκτύπωση
Οκτ
16

Ευρωπαϊκή γιορτή πουλιών «Παρατήρηση αρπακτικών πουλιών στο Οροπέδιο των Λουσών»

 

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014, στο Οροπέδιο των Λουσών, η εκδήλωση του ΦΔΧΒ σε συνεργασία με το ΚΠΕ Κλειτορίας – Ακράτας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών. Στη Δράση συμμετείχαν 30 εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, μέλη της ΠΕΕΚΠΕ Δυτικής Ελλάδας.

 

Η Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών είναι ετήσιο γεγονός που διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Οκτώβρη σε περισσότερες από 30 χώρες και με την εποπτεία της παγκόσμιας ομοσπονδίας Birdlife International. Ο ΦΔΧΒ συμμετείχε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

 

Στο πλαίσιο της δράσης πραγματοποιήθηκε παρατήρηση αρπακτικών πουλιών στο πεδίο καθώς και περιήγηση σε δασικό μονοπάτι της Προστατευόμενης Περιοχής στο Αισθητικό Δάσος των Καλαβρύτων. Καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της δράσης ήταν η συμμετοχή του κ. Δημήτρη Παπανδρόπουλου Περιβαλλοντολόγου-Μηχανικού, με μεγάλη εμπειρία στην παρατήρηση Ορνιθοπανίδας, ο οποίος έδωσε πολύτιμες πληροφορίες τόσο για τη σωστή παρατήρηση όσο και για την αναγνώριση αρπακτικών πουλιών στο πεδίο. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης του ΦΔΧΒ στα Καλάβρυτα, όπου οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για την Προστατευόμενη Περιοχή και για το επιστημονικό πρόγραμμα παρακολούθησης Ορνιθοπανίδας που εκπονείται τα τελευταία 2 χρόνια. Από το Φορέα Διαχείρισης συμμετείχαν οι: Μ. Καμηλάρη, Γ. Παπαγεωργίου, Γ. Ρουσινός, Κ. Γουναράκης και Ν. Τοπουζίδης. Από το ΚΠΕ Κλειτορίας-Ακράτας συμμετείχαν οι: Χ. Μοσχόπουλος και Κ. Κυριακόπουλος.

 

Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της σύμβασης «Ενέργειες ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης (ημερίδες - συνέδρια)» του Υποέργου 1 «Πρόγραμμα για την Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας», της εγκεκριμένης Πράξης «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013».   

   

        DSC 2994

      

ypourgeio