Εκτύπωση
Σεπ
23

ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΧΕΛΜΟΥ ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ - Συμμετοχή στην 32η Σύνοδο του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων στο Γεωπάρκο Cilento e Vallo di Diano της Ιταλίας

Το Γεωπάρκο Χελμού Βουραϊκού συμμετείχε στην 32η Σύνοδο του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων που πραγματοποιήθηκε στο Γεωπάρκο Cilento e Vallo di Diano της Ιταλίας στις 3 Σεπτεμβρίου 2013. Στη σύνοδο μετείχαν εκπρόσωποι των 54 Γεωπάρκων. Το Γεωπάρκο Χελμού Βουραϊκού εκπροσώπησε ο Γεωλόγος του Φορέα Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού, κ. Νίκος Τοπουζίδης.

Μετά την επίσκεψη στην περιοχή μας τον Ιούλιο, των εντεταλμένων αξιολογητών του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, Drs. Marco Firpo και Alexandru Andrassanu, ανακοινώθηκαν στο συνέδριο τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Η περιοχή μας παραμένει στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων αλλά θα πρέπει να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις υποδομές για την ανάδειξη όλων των τοπικών πόρων (γεωλογικών, φυσικών και πολιτιστικών) μέσω της προώθησης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού ώστε να επαναξιολογηθεί επιτυχώς το καλοκαίρι του 2015. Για το λόγο αυτό, απαιτείται στενή συνεργασία με τους Δήμους της Προστατευόμενης Περιοχής Χελμού-Βουραϊκού και γενικότερα τους φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν την σύνοδο ήταν και πρόταση για τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της EGN και PROGEO (προωθεί τη διατήρηση της πλούσιας κληρονομιάς της Ευρώπης τοπίο, γεωλογία, ορυκτά και τοποθεσίες ορυκτών), καθώς και συμμετοχή των γεωπάρκων στην ITB 2014 Έκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο.

Επίσης συζητήθηκε και αποφασίσθηκε η ένταξη τριών νέων μελών του Idrija Geopark – (Σλοβενία) , Hondsrug Geopark – (Ολλανδία) και Sesia – Val Grande Geopark – (Ιταλία).

Meeting 1

Meeting 2

ypourgeio