Εκτύπωση
Νοε
18

Συγκομιδή απορριμμάτων στο Φαράγγι Βουραϊκού

Με πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραικού (Φ.Δ.Χ.Β), την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε συγκομιδή απορριμμάτων στην ζώνη Α3 (Περιοχή προστασίας της φύσης Φαραγγιού Βουραικού ποταμού), από το χωριό Ζαχλωρού έως και το τοπωνύμιο «Νιάματα». Το μονοπάτι Ε4 αποτελεί πέρασμα πολλών επισκεπτών Ελλήνων και ξένων και βασική αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού είναι η προστασία και διαχείριση φυσικών οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας. Στο φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού απαντώνται σημαντικοί γεώτοποι και για το λόγο αυτό η περιοχή έχει ενταχθεί στην UNESCO με τον τίτλο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO».

Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλλαν οι εργαζόμενοι του Φορέα Διαχείρισης, ειδικοί δασικής προστασίας, η κα. Μαρία Κουλούκη, ο κ. Παναγιώτης Ρηγόγιαννης , ο κ. Κωνσταντίνος Γουναράκης και ο κ. Χρήστος Ζέρβας. Επιπλέον στην προσπάθεια αυτή παρόντες ήταν και οι εθελοντές της UNESCO Γερμανικής υπηκοότητας, η κα. Klara Weimann και ο κ. Hans Hellmann.

Θα θέλαμε επιπροσθέτως να ευχαριστήσουμε θερμά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που βοήθησε μέσω του τρένου του οδοντωτού σιδηροδρόμου που καλύπτει καθημερινώς την διαδρομή Διακοπτό – Καλάβρυτα, στην μεταφορά όσων απορριμμάτων είχαν συλλεχθεί. Χωρίς την συνεισφορά τους, η πρωτοβουλία αυτή δεν θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί με επιτυχία.

 

eda5133a-3957-4a8b-87c6-205     IMG 1838    llreceived 2052443951589402

IMG 6846

Εκτύπωση
Νοε
11

Με τη δική σας συνδρομή θα ενισχυθεί η προσπάθειά μας για την διερεύνηση της παρουσίας και της κατάστασης των πληθυσμών τριών θηλαστικών!

Ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού στο πλαίσιο διαχείρισης, παρακολούθησης και προστασίας ειδών και τύπων οικοτόπων κοινοτικού και εθνικού ενδιαφέροντος, υλοποιεί δράσεις που στόχο έχουν την καταγραφή τριών συμπαθέστατων ζώων που ζουν στα δάση και στα ποτάμια των περιοχών ευθύνης του, δηλαδή στα βουνά του Ερύμανθου, Παναχαϊκού, Μπαρμπά-Κλωκού-, Χελμού και Ζήρειας. Ποια είναι αυτά; Πάμε να τα γνωρίσουμε…

Η βίδρα (Lutra lutra) είναι ένα σαρκοφάγο θηλαστικό, που ανήκει στην Οικογένεια Mustelidae, στην οποία ανήκουν και άλλα μικρού έως μεσαίου μεγέθους σαρκοφάγα θηλαστικά της ελληνικής πανίδας, όπως το κουνάβι, η νυφίτσα και ο ασβός. Χαρακτηρίζεται από μακρύ λεπτό σώμα με κοντά πόδια, μακριά ουρά, η οποία είναι χοντρή στη βάση της. Ένα ενήλικο άτομο βίδρας έχει μήκος σώματος 60-100 cm και βάρος 6-17 kg στα αρσενικά, και 59-70 cm και 6-12 kg στα θηλυκά . Η βίδρα είναι ως επί το πλείστον νυκτόβιο, ντροπαλό είδος, επομένως, δραστηριοποιείται κυρίως τις ώρες που μεσολαβούν από το σούρουπο ως την αυγή. Αυτό καθιστά δύσκολη την άμεση οπτική παρατήρηση και καταγραφή του ζώου. Η παρουσία του όμως είναι εύκολο να διαπιστωθεί εμμέσως, με τη βοήθεια βιοδηλωτικών ενδείξεων που περιλαμβάνουν ίχνη, σημεία ανάπαυσης και κυρίως τα περιττώματα (spraints), τα οποία αποθέτονται σε εμφανή σημεία (π.χ. σε μεγάλες πέτρες και βράχους, κορμούς δέντρων κοντά στις όχθες και σε σημεία εισόδου ή εξόδου σε χαντάκια και παραποτάμους), με σκοπό την οριοθέτηση της επικράτειάς του. Τα περιττώματα της βίδρας είναι εύκολο να αναγνωριστούν. Έχουν χρώμα σκούρο, σχεδόν μαύρο ή ορθότερα ανθρακί, είναι υδαρή και παίρνουν το σχήμα του υποστρώματος, αντί να σχηματίζουν συμπαγή δομή συγκεκριμένου σχήματος, όπως ισχύει για άλλα είδη θηλαστικών. Το κυριότερο γνώρισμά τους όμως είναι ότι φέρουν μια ιδιαίτερη μυρωδιά που χαρακτηρίζεται ως ‘’γλυκερή’’ ή ψαριού. Τα περιττώματα περιέχουν τα άπεπτα στοιχεία της τροφής της βίδρας, όπως φτερά, λέπια, τρίχες και οστά, και είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα για την ανάλυση των διατροφικών συνηθειών του είδους σε μία περιοχή. Στην Ελλάδα, η βίδρα έχει χαρακτηριστεί ως Κινδυνεύον είδος (Endangered-ΕΝ), σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (Λεγάκις & Μαραγκού, 2009) και προστατεύεται περαιτέρω από την εθνική νομοθεσία, καθώς ανήκει στο Παράρτημα Β του Π.Δ.57/81. Μεγαλύτερη απειλή για το είδος αποτελεί η υποβάθμιση ή/και καταστροφή των κατάλληλων ενδιαιτημάτων, εξαιτίας της αποξήρανσης υγροτόπων, της δημιουργίας φραγμάτων και της καταστροφής της παρόχθιας βλάστησης (εκχερσώσεις, υλοτομία, κάψιμο καλαμιώνων).

βιδρα


Ο Δενδρομυωξός (Dryomys nitedula) είναι ένα δενδρόβιο τρωκτικό, που ανήκει στην Οικογένεια Gliridae, στην οποία ανήκουν και άλλα τρία μικρού έως μεσαίου μεγέθους τρωκτικά της ελληνικής πανίδας, ένα εκ των οποίων θεωρείται το πιο κοινό και το πιο μεγαλόσωμο (Glis glis), ενώ ένα άλλο είναι από τα πιο σπάνια και λιγότερα γνωστά είδη θηλαστικών της Ευρώπης (Myomimus roachi). Χαρακτηρίζεται μεν από φουντωτή ουρά, όχι όμως στο βαθμό που χαρακτηρίζει το πιο μεγαλόσωμο και κοινό είδος μυωξού, Glis glis. Το τρίχωμά του είναι γκρι προς κοκκινωπό ραχιαία και πιο ανοιχτόχρωμο κοιλιακά με σαφή χρωματικό διαχωρισμό μεταξύ των δύο πλευρών. Φέρει χαρακτηριστική ‘μαύρη μάσκα’ στα μάτια, τα οποία είναι μεσαίου μεγέθους, όπως και τα αυτιά. Η ουρά είναι γκριζωπή, ενίοτε με λευκό τελείωμα. Το μήκος του σώματος μπορεί να φτάσει τα 80-130 mm, ενώ η ουρά είναι κατά κανόνα μικρότερη (80-95 mm). Το βάρος ενός μέσου ενήλικου ατόμου κυμαίνεται μεταξύ 30 και 60 gr.

Δενδρομυωξός


Ο Βουνομυωξός (Muscardinus avellanarius) είναι ένα δενδρόβιο τρωκτικό, που ανήκει επίσης στην Οικογένεια Gliridae, αποτελώντας το τέταρτο και πιο μικρόσωμο είδος μυωξού της ελληνικής πανίδας, και ένα από τα λιγότερα γνωστά είδη θηλαστικών αυτής. Χαρακτηρίζεται μεν από φουντωτή ουρά, όχι όμως στο βαθμό που χαρακτηρίζει το Dryomys nitedula. Το τρίχωμά του είναι πυκνό, μακρύ και έντονα πορτοκαλί ραχιαία, αχνότερο κοιλιακά. Φέρει μεγάλα μουστάκια εκατέρωθεν του ρύγχους. Τα πέλματά των πίσω άκρων του φέρουν φύματα που υποστηρίζουν την αναρρίχηση Το μήκος του σώματος μπορεί να φτάσει τα 60-90 mm, ενώ η ουρά είναι μικρότερη (55-80 mm). Το βάρος ενός μέσου ενήλικου ατόμου κυμαίνεται μεταξύ 15 και 30 gr.

Βουνομυωξός

 

Παρακαλούμε, όποιον ενδιαφέρεται να συνεισφέρει στην καταγραφή αυτών των ζώων να έρθει σε επικοινωνία μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, αναφορικά με τα ίχνη που αφήνουν στο περιβάλλον και πώς μπορεί ο καθένας από εμάς να τα εντοπίσει (κυρίως η βίδρα).

Με τη δική σας συνδρομή, θα ενισχυθεί περαιτέρω η προσπάθειά μας για την διερεύνηση της παρουσίας και της κατάστασης των πληθυσμών των τριών αυτών μοναδικών ειδών στις Προστατευόμενες Περιοχές μας.

Εκτύπωση
Νοε
11

Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO: Ανακαλύψτε τους κρυμμένους θησαυρούς της Γης.

Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO:

Ανακαλύψτε τους κρυμμένους θησαυρούς της Γης.

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο μια εκστρατεία για την προώθηση των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO ως προορισμούς βιώσιμου τουρισμού.

Αυτή η παγκόσμια εκστρατεία για την προώθηση των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO μέσω των social media έφτασε τα 1.280.365 άτομα σε μόλις 7 ημέρες! 21.663 από αυτούς ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες κάνοντας κλικ και επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων κατά την ίδια περίοδο. Αυτό αποδεικνύει την πρόοδο που έχει σημειώσει το Δίκτυό μας στην ανάδειξη του προφίλ των Γεωπάρκων και στην ανάδειξή τους ως προορισμούς αειφόρου τουρισμού.

Καθώς η πανδημία COVID-19 με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο πλησιάζει στο τέλος της, ήρθε η στιγμή να αναδειχθεί το προφίλ των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO ως ασφαλείς προορισμοί για διακοπές στη φύση και αναψυχή.

Τα 169 Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO σε 44 Χώρες, που φιλοξενούν γεωλογικά τοπία, γεώτοπους και γεωμορφές διεθνούς σημασίας, προστατεύουν και προωθούν τα αξιοθέατα της γεωλογικής κληρονομιάς ως βασικά στοιχεία για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη!

Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO:

  • προωθούν τον τουρισμό για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς σε συνεργασία με την τοπική επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα τους γυναικείους συνεταιρισμούς και τις οικογενειακές θέσεις εργασίας στην επικράτειά τους, υποστηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες απασχόλησης για όλους.
  • -  συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή, υποστηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες προάγοντας μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, αλλά για όλους.
  • - προωθούν τα τοπικά προϊόντα και την τοπική γαστρονομία, υποστηρίζουν τη χρήση παραδοσιακών τεχνικών στην παραγωγή τοπικών προϊόντων και παραδοσιακών συνταγών στην παρασκευή φαγητού, συνδέοντας τις τοπικές παραδόσεις με την εδαφική γεωλογική κληρονομιά και τοπία.
  • - προσφέρουν στους επισκέπτες τους μοναδικές εμπειρίες και μια ευρεία ποικιλία δραστηριοτήτων όπως πεζοπορία, πεζοπορία, ιππασία, ποδηλασία βουνού, σέρφινγκ, αναρρίχηση, ορεινό τρέξιμο, παρατήρηση πουλιών, ιστιοπλοΐα, ράφτινγκ και πολλά άλλα.

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων ξεκινά μια νέα καμπάνια μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την προώθηση καθενός από τα 169 Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO, τους κρυμμένους θησαυρούς της Γης στην κοινότητα των Γεωπάρκων και στην τουριστική αγορά.

Κάθε εβδομάδα θα παρουσιάζεται μια ομάδα παγκόσμιων γεωπάρκων της UNESCO, που υποστηρίζουν την ανάδειξή τους ως παγκόσμιων γεωλογικών ατραξιόν και προορισμών αειφόρου τουρισμού!

Ακολουθείστε μας και μείνετε ενημερωμένοι!

#GlobalGeoparksNetwork, #UNESCOGlobalGeoparks

247533364 626975344964108_6636227135676883260_n-1-1024x574


247376164 957543284859507_5675960233893168918_n-1024x574


247213855 264692075438421_4741928482283807694_n-1024x574

Εκτύπωση
Νοε
04

Πρακτική άσκηση δευτεροετών φοιτητών του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο Χελμού Βουραϊκού

Πρακτική άσκηση δευτεροετών φοιτητών του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο Χελμού Βουραϊκού

Την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε πρακτική άσκηση του Γεωλογικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο Χελμού Βουραϊκού. Στα πλαίσια του Μαθήματος "Ασκηση Υπάιθρου Ι" και για την ενότητα Γεωμορφολογία, 42 φοιτητές του Δεύτερου έτους του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας επισκέφτηκαν περιοχές του γεωπάρκου και γεώτοπους με γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά. Σκοπός της άσκησης ήταν να γνωρίσουν οι φοιτητές διαφορετικούς τύπους επιφανειακών γεωμορφών. Πιο συγκεκριμένα οι φοιτητές επισκέφθηκαν τους γεώτοπους Πόλγη των Λουσών, Καταβόθρες Λουσών, παγετωνικά λατυποπαγή Ξερόκαμπου, Τεκτονικό βύθισμα Καλαβρύτων, Μέγα Σπήλαιο καθώς και στην περιοχή της Πούντας. Τους φοιτητές συνόδευσαν οι Αναπληρωτές Καθηγητές του Τμήματος Γεωλογίας Γιώργος Ηλιόπουλος και Γιώργος Μπαθρέλος.

 

Παγετωνικες αποθέσεις στο ρέμα/κοιλάδα της Λαγκάδαςπρακτική Φοιτητες Γεωλογικού

Εκτύπωση
Οκτ
22

Πρακτική άσκηση του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο Χελμού Βουραϊκού

Πρακτική άσκηση του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο Χελμού Βουραϊκού

Την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε πρακτική άσκηση του Γεωλογικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο Χελμού Βουραϊκού. Ομάδα 26 φοιτητών συνοδευόμενοι από την κα Ελένη Ζαγκανά, Επίκουρη Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Υδρογεωλογίας, Υδροχημείας, επισκέφθηκε την καταβόθρα των Λουσών και τις πηγές του Πλανητέρου και ενημερώθηκε από τον Γεωλόγο κ. Τοπουζίδη Νικόλαο για το Γεωπάρκο Χελμού Βουραϊκού και την μεγάλη σημασία αυτών των σημείων επίσκεψης που αποτελούν σημαντικούς γεώτοπους με ιδιαίτερη γεωμορφολογική δομή. Επισημάνθηκαν περιβαλλοντικά προβλήματα και τρόποι αντιμετώπισής τους. Η κα Ζαγκανά μίλησε για την μεγάλη σημασία της δημιουργίας καρστικών φαινομένων στα ασβεστολιθικά πετρώματα. Το βρόχινο νερό σε συνδυασμό με το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα (CO2) διαλύει σταδιακά αυτά τα πετρώματα και δημιουργεί υπόγεια αποχετευτικά συστήματα με καταβόθρες και σπήλαια τα οποία συγκεντρώνουν μεγάλες, κατά τόπους ποσότητες νερού και αποτελούν σημαντικούς υδροφόρους ορίζοντες που μας παρέχουν πόσιμο νερό. Οι φοιτητές πραγματοποίησαν μετρήσεις φυσικοχημικών παραμέτρων του νερού και πήραν δείγματα νερού για περαιτέρω μελέτη. Τονίστηκε η ανάγκη προστασίας αυτών των καρστικών μορφών, που είναι πλούσιες στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο Χελμού Βουραϊκού, γιατί λόγω της δομής τους μολύνονται εύκολα. Η πρακτική άσκηση του τμήματος των φοιτητών συνεχίστηκε με ξενάγηση στο Μουσείο Περιβάλλοντος της Στυμφαλίας και κατόπιν πλησίον της λίμνης Στυμφαλίας σε σταθμό μέτρησης του Πανεπιστημίου, των καρστικών πηγών της περιοχής.


Πηγές Αροανίου Ποταμού

πηγεςαροανιου22 10_21b

Εκτύπωση
Σεπ
28

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 2021

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2021, είναι μια ευκαιρία να κοιτάξουμε πέρα από τις στατιστικές τουρισμού και να αναγνωρίσουμε ότι, πίσω από τους αριθμούς, υπάρχει η κοινωνία.

Στόχος των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, είναι η προβολή και ανάδειξη των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί  Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO, ως προορισμοί βιώσιμου τουρισμού.

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων προβάλει τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO ως βιώσιμους τουριστικούς προορισμούς.

Η Ελλάδα διαθέτει 6 περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί Παγκόσμια Γεωπάρκα.Είναι η Λέσβος, η περιοχή του Ψηλορείτη, η περιοχή Βίκου-Αώου, το Εθνικό Πάρκο Χελμού - Βουραικού,  η περιοχή της Σητείας στην Ανατολική Κρήτη και η περιοχή Γρεβενών-Κοζάνης.

Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα προστατεύουν και προβάλουν τα μνημεία της γεωλογικής κληρονομιάς ως βασικά εργαλεία για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Κάθε Γεωπάρκο προβάλλει την ιδιαίτερη ταυτότητα κάθε περιοχής όπως γεωλογικά τοπία, γεώτοποι και γεωμορφές διεθνούς σημασίας. Παράλληλα προωθούν τοπικά προϊόντα και την τοπική γαστρονομία, υποστηρίζουν τη χρήση παραδοσιακών τεχνικών στην παραγωγή τοπικών προϊόντων και παραδοσιακών συνταγών στην παρασκευή τροφίμων, συνδέοντας τις τοπικές παραδόσεις με τη φυσική κληρονομιά και τα τοπία.

Ο Φορέας Διαχείρισης και το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού έχουν διαχρονικά βασικό σκοπό να προαχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη με την ταυτόχρονη ανάδειξη της περιοχής, των ντόπιων παραδοσιακών προϊόντων, της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου αναπτύσσοντας παράλληλα πιο εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο γεωτουρισμός, ο οποίος στηρίζει το περιβάλλον και την τοπική οικονομία και προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες στους επισκέπτες.

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ

 

ΛΕΣΒΟΣ

 

ΧΕΛΜΟΣ-ΒΟΥΡΑΙΚΟΣ

ΒΙΚΟΣ-ΑΩΟΣ

 

ΓΡΕΒΕΝΑ-ΚΟΖΑΝΗ

 

ΣΗΤΕΙΑ

 

ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ

 

 

Εκτύπωση
Σεπ
15

Συνάντηση για την οργάνωση δράσεων σχετικά με την ανάδειξη των ορειβατικών μονοπατιών

Με πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης (Φ.Δ.) Χελμού Βουραϊκού, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021, στα γραφεία του Φ.Δ. συνάντηση με το Δήμο Καλαβρύτων, το Δασαρχείο Καλαβρύτων και τον Ελληνικό Αθλητικό Ορειβατικό Σύλλογο Κλειτορίας «Νοτιοδυτικός Χελμός», για οργάνωση δράσεων σχετικά με την ανάδειξη των ορειβατικών μονοπατιών της ευρύτερης περιοχής του Χελμού.

Ο Δήμος Καλαβρύτων έχει ξεκινήσει συνεργασία με τον Ελληνικό Αθλητικό Ορειβατικό Σύλλογο Κλειτορίας «Νοτιοδυτικός Χελμός» με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου ορειβατικών διαδρομών, σε όλη την έκταση του. Οι εργασίες περιλαμβάνουν τον καθαρισμό τη σήμανση, την ηλεκτρονική χαρτογράφηση, καθώς και την περιγραφή -ιστορικά στοιχεία, μύθοι, βρύσες, σημεία παρατήρησης κ.ο.κ.- των διαδρομών.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η από κοινού ενημέρωση, καθώς και η οργάνωση και ο συντονισμός των δράσεων, προκειμένου η προσπάθεια να είναι συνολική και συλλογική για την ανάδειξη των ορειβατικών διαδρομών της περιοχής. Ο Φ.Δ. υλοποιεί, μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, δράσεις σήμανσης σημαντικών θέσων βιοποικιλότητας εντός της Προστατευόμενης Περιοχής αρμοδιότητάς του, καθώς και των γεωτόπων του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού της UNESCO, θέσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο δίκτυο των ορειβατικών μονοπατιών. Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκε η ανάγκη για μια ενιαία προσπάθεια σήμανσης και σύνδεσης των μονοπατιών με τις σημαντικές θέσεις βιοποικιλότητας και γεωπικοιλότητας του Εθνικού Πάρκου και Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, από τον Δήμο Καλάβρύτων, ο κ. Λεωνίδας Βασιλόπουλος, Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού, η κα. Κατερίνα Πονήρη, Σύμβουλος ΔΗ.Κ.Ε.Κ. Σπηλαίου Λιμνών, η Δασάρχης Καλαβρύτων κα. Κατερίνα Κολλύρου, ο Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Κλειτορίας, κ. Παναγιώτης Παπαθανασίου και από τον Φ.Δ. Χελμού-Βουραϊκού, η Συντονίστρια Έργου κα. Ελ. Κουμούτσου, ο Δασολόγος κ. Γ. Ρουσινός, ο Γεωλόγος κ. Ν. Τοπουζίδης και ο Δασοφύλακας κ. Π. Ρηγόγιαννης.

Σε προηγούμενη δήλωσή του ο κ. Βασιλόπουλος είχε επισημάνει «το επόμενο διάστημα ετοιμάζουμε τη δημιουργία περιπατητικών διαδρομών γύρω από τα χωριά μας, καθώς και τη συλλογή στοιχείων για παραποτάμιες διαδρομές αναψυχής -και άλλες δράσεις φυσιολατρικού ενδιαφέροντος- που θα αποτελέσουν ολοκληρωμένη πρόταση του Δήμου προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας». Άλλωστε βασικός σκοπός του Φ.Δ. είναι να προαχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη με την ταυτόχρονη ανάδειξη της περιοχής, των ντόπιων παραδοσιακών προϊόντων, της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου αναπτύσσοντας παράλληλα πιο εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο γεωτουρισμός, ο οποίος στηρίζει το περιβάλλον και την τοπική οικονομία και προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες στους επισκέπτες.

1631706377449


1631706410076

ypourgeio