Εκτύπωση
Δεκ
11

Παγκόσμια Ημέρα Βουνού στον Χελμό

Το παγκόσμιο γεωπάρκο UNESCO Χελμού-Βουραϊκού γιορτάζει σήμερα μαζί με το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων την Παγκόσμια Ημέρα Βουνού.
Ο επιβλητικός ασβεστολιθικός όγκος του Χελμού είναι η καρδιά του γεωπάρκου μας. Πρόκειται για ένα μαγικό βουνό που συνδυάζει αρμονικά μοναδική γεωποικιλότητα (παγετωνικές αποθέσεις, καρστικά φαινόμενα, ρήγματα και πτυχές) και πλούσια βιοποικιλότητα (σημαντικά ενδημικά είδη που προστατεύονται από το δίκτυο Natura).
Η αισθητική του αξία αναδεικνύεται μέσα από το πυκνό δάσος Κεφαλληνιακής ελάτης και τα επιβλητικά τοπία στις ψηλές κορφές του! Η ανθρώπινη παρουσία στη σκιά αυτού του επιβλητικού βουνού μετρά εκατοντάδες χρόνια όπως γίνεται αντιληπτό από τον μυθολογικό πλούτο της περιοχής.
Με αφορμή την Ημέρα μπορείτε να παρακολουθήσετε το παρακάτω video που γυρίστηκε στα πλαίσια της συνεργασίας του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού και Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO με το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βουνού ΕΔΩ
Συμμετέχουν η κ. Ε. Κουμούτσου, Συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, κ. Α. Άγριος, Γενικός Διευθυντής Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων.
Παρουσίαση2

Εκτύπωση
Δεκ
01

"8th ATHENS INTERNATIONAL TOURISM & CULTURE EXPO 2021"

Συμμετοχή του Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού στην 8η Διεθνή έκθεση με τίτλο «8th ATHENS INTERNATIONAL TOURISM & CULTURE EXPO 2021», Ζάππειο Μέγαρο, 25 έως 27 Νοεμβρίου 2021

 

Ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του Δήμου Αιγιάλειας συμμετείχε στην 8η Διεθνή έκθεση με τίτλο «8η ATHENS INTERNATIONAL TOURISM & CULTURE EXPO 2021», που διεξήχθει στο Ζάππειο Μέγαρο, στις 25 έως 27 Νοεμβρίου 2021.

Ο Δήμος Αιγιαλείας στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος εδαφικής συνεργασίας Interreg Greece-Italy 2014-2020 ως βασικός εταίρος του έργου «Food Art Movement Energy – the Road to Country Experience» με ακρωνύμιο «FAME ROAD» (https://fameroad.eu) σε συνεργασία με τον Έλληνα εταίρο ERFC-European Regional Framework for Co-operation, συμμετείχαν στην 8η Διεθνή έκθεση με τίτλο «8η ATHENS INTERNATIONAL TOURISM & CULTURE EXPO 2021» και έδωσαν την ευκαιρία στον Φορέα Διαχείριση Χελμού-Βουραϊκού να αναδείξει τις Προστατευόμενες Περιοχές αρμοδιότητας του, το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού και Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO, ως τουριστικού προορισμού της Ελλάδας.

Η Έκθεση είχε αφιερωματικό χαρακτήρα, με βασικό πυρήνα της το σύνθημα «Η κληρονομιά της ιστορίας μας όχημα για τη διεθνή προβολή του Ελληνικού Πολιτισμού και του Τουρισμού» και στοχεύει στην προώθηση του εισερχόμενου τουρισμού.

Βασικός σκοπός κάθε Γεωπάρκου είναι να προαχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη με την ταυτόχρονη ανάδειξη της περιοχής, των ντόπιων παραδοσιακών προϊόντων, της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου αναπτύσσοντας παράλληλα πιο εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο γεωτουρισμός ο οποίος στηρίζει το περιβάλλον και την τοπική οικονομία και προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες στους επισκέπτες. Πάνω σε αυτό τον άξονα, ο Φορέας Διαχείρισης μέσω της εκπροσώπου του, κας. Ελένης Κουμούτσου, συμμετείχε στην Έκθεση για την προβολή των σημαντικών γεωτόπων και σημείων ενδιαφέροντος του Πάρκου μέσω της ανάδειξης της βιοποικιλότητας και γεωπικοιλότητάς του.

Ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού ευχαριστεί θερμά το Δήμο Αιγιάλειας για την πρόσκληση και τη συνεργασία, με σκοπό την προστασία και ανάδειξη του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού και Παγκόσμιου Γεωπάρκου της UNESCO.

1638189264320

1638190355484 002

1638189291143

Εκτύπωση
Δεκ
01

Βιωματικό εργαστήρι «Μαθαίνουμε για τις πλημμύρες» του Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού

Βιωματικό εργαστήρι «Μαθαίνουμε για τις πλημμύρες» του Φορέα Διαχείρισης

Χελμού – Βουραϊκού

Στα πλαίσια των Εργαστηριακών Δεξιοτήτων, στην Θεματική Ενότητα «Φροντίζω το Περιβάλλον» που υλοποιεί η Ε' τάξη του Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων, στην ΥποΘεματική «Φυσικές καταστροφές- Πολιτική Προστασία» με τίτλο «Μαθαίνουμε για τις πλημμύρες», πραγματοποιήθηκε στις 25/11/2021 βιωματικό εργαστήρι με την συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Χελμού - Βουραϊκού. Οι 20 μαθητές του σχολείου συνοδευόμενοι από 2 εκπαιδευτικούς και τον Γεωλόγο του ΦΔ Χελμού-Βουραϊκού, κ. Ν. Τοπουζίδη, πραγματοποίησαν πεζοπορία από την πόλη των Καλαβρύτων μέχρι το μονοπάτι που διέρχεται από το Κεραμιδάκι. Τα παιδιά είχαν κατασκευάσει στο σχολείο τους σπιτάκια, τα οποία τα είχαν μαζί τους και τα τοποθέτησαν δίπλα στο ρέμα με το νερό. Παρουσιάστηκε με απλά λόγια η έννοια της πλημμύρας, οι λόγοι που την προκαλούν και οι τρόποι προφύλαξης και αποφυγής τέτοιων φαινομένων και τους έγινε κατανοητό στην πράξη ο λόγος που δεν έπρεπε να τοποθετήσουν τις κατασκευές τους εκεί. Κατά την διαδρομή αναδείχθηκε στους μικρούς μαθητές και το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα της ασθένειας των πλατάνων από το Μεταχρωματικό έλκος και οι τρόποι πρόληψης εξάπλωσής του. Εντύπωση προκάλεσε η ευαισθητοποίηση τους, με το πλήθος ερωτήσεων τους και ο μεγάλος ενθουσιασμός τους για αυτό το βιωματικό μάθημα στη φύση.

βιωματικό εργαστήρι

Εκτύπωση
Νοε
18

Συγκομιδή απορριμμάτων στο Φαράγγι Βουραϊκού

Με πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραικού (Φ.Δ.Χ.Β), την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε συγκομιδή απορριμμάτων στην ζώνη Α3 (Περιοχή προστασίας της φύσης Φαραγγιού Βουραικού ποταμού), από το χωριό Ζαχλωρού έως και το τοπωνύμιο «Νιάματα». Το μονοπάτι Ε4 αποτελεί πέρασμα πολλών επισκεπτών Ελλήνων και ξένων και βασική αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού είναι η προστασία και διαχείριση φυσικών οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας. Στο φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού απαντώνται σημαντικοί γεώτοποι και για το λόγο αυτό η περιοχή έχει ενταχθεί στην UNESCO με τον τίτλο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO».

Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλλαν οι εργαζόμενοι του Φορέα Διαχείρισης, ειδικοί δασικής προστασίας, η κα. Μαρία Κουλούκη, ο κ. Παναγιώτης Ρηγόγιαννης , ο κ. Κωνσταντίνος Γουναράκης και ο κ. Χρήστος Ζέρβας. Επιπλέον στην προσπάθεια αυτή παρόντες ήταν και οι εθελοντές της UNESCO Γερμανικής υπηκοότητας, η κα. Klara Weimann και ο κ. Hans Hellmann.

Θα θέλαμε επιπροσθέτως να ευχαριστήσουμε θερμά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που βοήθησε μέσω του τρένου του οδοντωτού σιδηροδρόμου που καλύπτει καθημερινώς την διαδρομή Διακοπτό – Καλάβρυτα, στην μεταφορά όσων απορριμμάτων είχαν συλλεχθεί. Χωρίς την συνεισφορά τους, η πρωτοβουλία αυτή δεν θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί με επιτυχία.

 

eda5133a-3957-4a8b-87c6-205     IMG 1838    llreceived 2052443951589402

IMG 6846

Εκτύπωση
Νοε
11

Με τη δική σας συνδρομή θα ενισχυθεί η προσπάθειά μας για την διερεύνηση της παρουσίας και της κατάστασης των πληθυσμών τριών θηλαστικών!

Ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού στο πλαίσιο διαχείρισης, παρακολούθησης και προστασίας ειδών και τύπων οικοτόπων κοινοτικού και εθνικού ενδιαφέροντος, υλοποιεί δράσεις που στόχο έχουν την καταγραφή τριών συμπαθέστατων ζώων που ζουν στα δάση και στα ποτάμια των περιοχών ευθύνης του, δηλαδή στα βουνά του Ερύμανθου, Παναχαϊκού, Μπαρμπά-Κλωκού-, Χελμού και Ζήρειας. Ποια είναι αυτά; Πάμε να τα γνωρίσουμε…

Η βίδρα (Lutra lutra) είναι ένα σαρκοφάγο θηλαστικό, που ανήκει στην Οικογένεια Mustelidae, στην οποία ανήκουν και άλλα μικρού έως μεσαίου μεγέθους σαρκοφάγα θηλαστικά της ελληνικής πανίδας, όπως το κουνάβι, η νυφίτσα και ο ασβός. Χαρακτηρίζεται από μακρύ λεπτό σώμα με κοντά πόδια, μακριά ουρά, η οποία είναι χοντρή στη βάση της. Ένα ενήλικο άτομο βίδρας έχει μήκος σώματος 60-100 cm και βάρος 6-17 kg στα αρσενικά, και 59-70 cm και 6-12 kg στα θηλυκά . Η βίδρα είναι ως επί το πλείστον νυκτόβιο, ντροπαλό είδος, επομένως, δραστηριοποιείται κυρίως τις ώρες που μεσολαβούν από το σούρουπο ως την αυγή. Αυτό καθιστά δύσκολη την άμεση οπτική παρατήρηση και καταγραφή του ζώου. Η παρουσία του όμως είναι εύκολο να διαπιστωθεί εμμέσως, με τη βοήθεια βιοδηλωτικών ενδείξεων που περιλαμβάνουν ίχνη, σημεία ανάπαυσης και κυρίως τα περιττώματα (spraints), τα οποία αποθέτονται σε εμφανή σημεία (π.χ. σε μεγάλες πέτρες και βράχους, κορμούς δέντρων κοντά στις όχθες και σε σημεία εισόδου ή εξόδου σε χαντάκια και παραποτάμους), με σκοπό την οριοθέτηση της επικράτειάς του. Τα περιττώματα της βίδρας είναι εύκολο να αναγνωριστούν. Έχουν χρώμα σκούρο, σχεδόν μαύρο ή ορθότερα ανθρακί, είναι υδαρή και παίρνουν το σχήμα του υποστρώματος, αντί να σχηματίζουν συμπαγή δομή συγκεκριμένου σχήματος, όπως ισχύει για άλλα είδη θηλαστικών. Το κυριότερο γνώρισμά τους όμως είναι ότι φέρουν μια ιδιαίτερη μυρωδιά που χαρακτηρίζεται ως ‘’γλυκερή’’ ή ψαριού. Τα περιττώματα περιέχουν τα άπεπτα στοιχεία της τροφής της βίδρας, όπως φτερά, λέπια, τρίχες και οστά, και είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα για την ανάλυση των διατροφικών συνηθειών του είδους σε μία περιοχή. Στην Ελλάδα, η βίδρα έχει χαρακτηριστεί ως Κινδυνεύον είδος (Endangered-ΕΝ), σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (Λεγάκις & Μαραγκού, 2009) και προστατεύεται περαιτέρω από την εθνική νομοθεσία, καθώς ανήκει στο Παράρτημα Β του Π.Δ.57/81. Μεγαλύτερη απειλή για το είδος αποτελεί η υποβάθμιση ή/και καταστροφή των κατάλληλων ενδιαιτημάτων, εξαιτίας της αποξήρανσης υγροτόπων, της δημιουργίας φραγμάτων και της καταστροφής της παρόχθιας βλάστησης (εκχερσώσεις, υλοτομία, κάψιμο καλαμιώνων).

βιδρα


Ο Δενδρομυωξός (Dryomys nitedula) είναι ένα δενδρόβιο τρωκτικό, που ανήκει στην Οικογένεια Gliridae, στην οποία ανήκουν και άλλα τρία μικρού έως μεσαίου μεγέθους τρωκτικά της ελληνικής πανίδας, ένα εκ των οποίων θεωρείται το πιο κοινό και το πιο μεγαλόσωμο (Glis glis), ενώ ένα άλλο είναι από τα πιο σπάνια και λιγότερα γνωστά είδη θηλαστικών της Ευρώπης (Myomimus roachi). Χαρακτηρίζεται μεν από φουντωτή ουρά, όχι όμως στο βαθμό που χαρακτηρίζει το πιο μεγαλόσωμο και κοινό είδος μυωξού, Glis glis. Το τρίχωμά του είναι γκρι προς κοκκινωπό ραχιαία και πιο ανοιχτόχρωμο κοιλιακά με σαφή χρωματικό διαχωρισμό μεταξύ των δύο πλευρών. Φέρει χαρακτηριστική ‘μαύρη μάσκα’ στα μάτια, τα οποία είναι μεσαίου μεγέθους, όπως και τα αυτιά. Η ουρά είναι γκριζωπή, ενίοτε με λευκό τελείωμα. Το μήκος του σώματος μπορεί να φτάσει τα 80-130 mm, ενώ η ουρά είναι κατά κανόνα μικρότερη (80-95 mm). Το βάρος ενός μέσου ενήλικου ατόμου κυμαίνεται μεταξύ 30 και 60 gr.

Δενδρομυωξός


Ο Βουνομυωξός (Muscardinus avellanarius) είναι ένα δενδρόβιο τρωκτικό, που ανήκει επίσης στην Οικογένεια Gliridae, αποτελώντας το τέταρτο και πιο μικρόσωμο είδος μυωξού της ελληνικής πανίδας, και ένα από τα λιγότερα γνωστά είδη θηλαστικών αυτής. Χαρακτηρίζεται μεν από φουντωτή ουρά, όχι όμως στο βαθμό που χαρακτηρίζει το Dryomys nitedula. Το τρίχωμά του είναι πυκνό, μακρύ και έντονα πορτοκαλί ραχιαία, αχνότερο κοιλιακά. Φέρει μεγάλα μουστάκια εκατέρωθεν του ρύγχους. Τα πέλματά των πίσω άκρων του φέρουν φύματα που υποστηρίζουν την αναρρίχηση Το μήκος του σώματος μπορεί να φτάσει τα 60-90 mm, ενώ η ουρά είναι μικρότερη (55-80 mm). Το βάρος ενός μέσου ενήλικου ατόμου κυμαίνεται μεταξύ 15 και 30 gr.

Βουνομυωξός

 

Παρακαλούμε, όποιον ενδιαφέρεται να συνεισφέρει στην καταγραφή αυτών των ζώων να έρθει σε επικοινωνία μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, αναφορικά με τα ίχνη που αφήνουν στο περιβάλλον και πώς μπορεί ο καθένας από εμάς να τα εντοπίσει (κυρίως η βίδρα).

Με τη δική σας συνδρομή, θα ενισχυθεί περαιτέρω η προσπάθειά μας για την διερεύνηση της παρουσίας και της κατάστασης των πληθυσμών των τριών αυτών μοναδικών ειδών στις Προστατευόμενες Περιοχές μας.

Εκτύπωση
Νοε
11

Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO: Ανακαλύψτε τους κρυμμένους θησαυρούς της Γης.

Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO:

Ανακαλύψτε τους κρυμμένους θησαυρούς της Γης.

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο μια εκστρατεία για την προώθηση των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO ως προορισμούς βιώσιμου τουρισμού.

Αυτή η παγκόσμια εκστρατεία για την προώθηση των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO μέσω των social media έφτασε τα 1.280.365 άτομα σε μόλις 7 ημέρες! 21.663 από αυτούς ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες κάνοντας κλικ και επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων κατά την ίδια περίοδο. Αυτό αποδεικνύει την πρόοδο που έχει σημειώσει το Δίκτυό μας στην ανάδειξη του προφίλ των Γεωπάρκων και στην ανάδειξή τους ως προορισμούς αειφόρου τουρισμού.

Καθώς η πανδημία COVID-19 με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο πλησιάζει στο τέλος της, ήρθε η στιγμή να αναδειχθεί το προφίλ των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO ως ασφαλείς προορισμοί για διακοπές στη φύση και αναψυχή.

Τα 169 Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO σε 44 Χώρες, που φιλοξενούν γεωλογικά τοπία, γεώτοπους και γεωμορφές διεθνούς σημασίας, προστατεύουν και προωθούν τα αξιοθέατα της γεωλογικής κληρονομιάς ως βασικά στοιχεία για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη!

Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO:

  • προωθούν τον τουρισμό για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς σε συνεργασία με την τοπική επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα τους γυναικείους συνεταιρισμούς και τις οικογενειακές θέσεις εργασίας στην επικράτειά τους, υποστηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες απασχόλησης για όλους.
  • -  συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή, υποστηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες προάγοντας μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, αλλά για όλους.
  • - προωθούν τα τοπικά προϊόντα και την τοπική γαστρονομία, υποστηρίζουν τη χρήση παραδοσιακών τεχνικών στην παραγωγή τοπικών προϊόντων και παραδοσιακών συνταγών στην παρασκευή φαγητού, συνδέοντας τις τοπικές παραδόσεις με την εδαφική γεωλογική κληρονομιά και τοπία.
  • - προσφέρουν στους επισκέπτες τους μοναδικές εμπειρίες και μια ευρεία ποικιλία δραστηριοτήτων όπως πεζοπορία, πεζοπορία, ιππασία, ποδηλασία βουνού, σέρφινγκ, αναρρίχηση, ορεινό τρέξιμο, παρατήρηση πουλιών, ιστιοπλοΐα, ράφτινγκ και πολλά άλλα.

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων ξεκινά μια νέα καμπάνια μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την προώθηση καθενός από τα 169 Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO, τους κρυμμένους θησαυρούς της Γης στην κοινότητα των Γεωπάρκων και στην τουριστική αγορά.

Κάθε εβδομάδα θα παρουσιάζεται μια ομάδα παγκόσμιων γεωπάρκων της UNESCO, που υποστηρίζουν την ανάδειξή τους ως παγκόσμιων γεωλογικών ατραξιόν και προορισμών αειφόρου τουρισμού!

Ακολουθείστε μας και μείνετε ενημερωμένοι!

#GlobalGeoparksNetwork, #UNESCOGlobalGeoparks

247533364 626975344964108_6636227135676883260_n-1-1024x574


247376164 957543284859507_5675960233893168918_n-1024x574


247213855 264692075438421_4741928482283807694_n-1024x574

Εκτύπωση
Νοε
04

Πρακτική άσκηση δευτεροετών φοιτητών του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο Χελμού Βουραϊκού

Πρακτική άσκηση δευτεροετών φοιτητών του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο Χελμού Βουραϊκού

Την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε πρακτική άσκηση του Γεωλογικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο Χελμού Βουραϊκού. Στα πλαίσια του Μαθήματος "Ασκηση Υπάιθρου Ι" και για την ενότητα Γεωμορφολογία, 42 φοιτητές του Δεύτερου έτους του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας επισκέφτηκαν περιοχές του γεωπάρκου και γεώτοπους με γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά. Σκοπός της άσκησης ήταν να γνωρίσουν οι φοιτητές διαφορετικούς τύπους επιφανειακών γεωμορφών. Πιο συγκεκριμένα οι φοιτητές επισκέφθηκαν τους γεώτοπους Πόλγη των Λουσών, Καταβόθρες Λουσών, παγετωνικά λατυποπαγή Ξερόκαμπου, Τεκτονικό βύθισμα Καλαβρύτων, Μέγα Σπήλαιο καθώς και στην περιοχή της Πούντας. Τους φοιτητές συνόδευσαν οι Αναπληρωτές Καθηγητές του Τμήματος Γεωλογίας Γιώργος Ηλιόπουλος και Γιώργος Μπαθρέλος.

 

Παγετωνικες αποθέσεις στο ρέμα/κοιλάδα της Λαγκάδαςπρακτική Φοιτητες Γεωλογικού

ypourgeio