Εκτύπωση
Ιουν
14

«Διαγωνισμός Φωτογραφίας»

«Διαγωνισμός Φωτογραφίας»

Ο Φορέας Διαχείρισης και το Γεωπάρκου Χελμού Βουραϊκού στα πλαίσια των εορτασμών της «Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων 2021 και Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος» διοργάνωσε τον 2ο διαγωνισμό ερασιτεχνικής φωτογραφίας από 1- 15 Ιουνίου, με σκοπό την ανάδειξη του γεωπάρκου και φωτογραφίες που θα προέρχονται αποκλειστικά από αυτό. Ο διαγωνιζόμενος έχει την δυνατότητα να επιλέξει το θέμα της φωτογραφίας του σε μια από τις ακόλουθες κατηγορίες:

  1. Γεωλογία & Φυσικό Τοπίο
  2. Ζώα & Φυτά
  3. Άνθρωποι του γεωπάρκου

Οι νικητές θα κριθούν από τριμελή επιτροπή, με βραβείο την δημοσίευση της φωτογραφίας στο περιοδικό του Ευρωπαϊκού δικτύου γεωπάρκων.

evdomada periv image6β

Εκτύπωση
Ιουν
14

«Έναρξη αντιπυρικής περιόδου»

«Έναρξη αντιπυρικής περιόδου»

Ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού παρουσία αντιπροσώπου του συμμετείχε την Τρίτη 11 Μαΐου 2021 στην συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαβρύτων λόγω της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου. Κατά τη διάρκεια της σημαντικής αυτής σύσκεψης συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, οι δράσεις πρόληψης και πυροπροστασίας που έχουν λάβει χώρα, οι διαδικασίες καθαρισμών της βλάστησης, η μείωση των κινδύνων και τα μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς, οι δυνατότητες συνεργασίας των εμπλεκόμενων αρχών κ.α.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο Σ.Τ.Ο., αλλά και με το εφαρμοζόμενο σχέδιο φύλαξης, ο Φ.Δ. στο πλαίσιο επικουρίας των αρμόδιων υπηρεσιών (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Δασαρχείο, Αστυνομία, Πολιτική Προστασία Δήμου κ.λπ.) προχώρησε σε αναδιαμόρφωση του προγράμματος εποπτείας του, το οποίο πλέον εφαρμόζεται και τις απογευματινές ώρες, αλλά και τα σαββατοκύριακα/αργίες. Για το λόγο αυτό και στο πλαίσιο δράσεων πρόληψης, υπηρεσιακό όχημα παρουσία Ειδικού Δασικής Προστασίας του Φ.Δ. βρισκόταν κατά την διάρκεια του 41ου Πανελλήνιου Περάσματος του φαραγγιού του Βουραϊκού ποταμού που έγινε την Κυριακή 6 Ιουνίου, σε διάφορες θέσεις κατά μήκος του, με σκοπό την αποφυγή επιζήμιων ενεργειών και την προστασία του περιβάλλοντος.

evdomada periv image5

Εκτύπωση
Ιουν
13

«Σήμανση δασικού μονοπατιού ¨Αγ. Νικόλαος – Άγ. Ιωάννης Θεολόγος¨»

«Σήμανση δασικού μονοπατιού ¨Αγ. Νικόλαος – Άγ. Ιωάννης Θεολόγος¨»

Ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του σχετικά με την κατασκευή και συντήρηση ορειβατικών μονοπατιών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, πραγματοποίησε καθαρισμό και σήμανση του υφιστάμενου δασικού μονοπατιού από την θέση «Άγ. Νικόλαος» στην περιοχή των Λουσών έως την θέση «Άγ. Ιωάννης Θεολόγος» στο Αισθητικό δάσος Καλαβρύτων.

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 18 Μαΐου, με την συνδρομή του κ. Σπύρου Σούλη και προέβλεπαν:

  • την κατασκευή σκαλοπατιών στην είσοδο του μονοπατιού πλησίον της Ε.Ο. Καλαβρύτων – Κλειτορίας (Λουσών) λόγω των βραχωδών επιφανειών και των απότομων κλίσεων
  • την τοποθέτηση δύο πινακίδων κατεύθυνσης από αλουμίνιο σε διασταυρώσεις του μονοπατιού
  • την διακριτική σηματοδότηση με τοποθέτηση χρώματος και μικρών πινακίδων σήμανσης από αλουμίνιο σε κατάλληλες θέσεις και ανά τακτά διαστήματα κατά μήκος του μονοπατιού
  • την διαμόρφωση του υφιστάμενου καταστρώματος του μονοπατιού με απομάκρυνση πεσμένων κορμών – πετρών και αποκλάδωση της θαμνώδους βλάστησης όπου ήταν αναγκαίο για να διευκολύνεται η διέλευση.

evdomada periv image4

evdomada periv image3

Εκτύπωση
Ιουν
14

«Συμμετοχή στο Επιστημονικό Συνέδριο Γεωγραφίας Πανεπιστήμιου Αιγαίου και το 10ο Διεθνές Συμπόσιο ProGEO»

«Συμμετοχή στο Επιστημονικό Συνέδριο Γεωγραφίας Πανεπιστήμιου Αιγαίου και το 10ο Διεθνές Συμπόσιο ProGEO»

Το παγκόσμιο γεωπάρκο UNESCO Χελμού Βουραϊκού επικοινωνεί με την επιστημονική κοινότητα μέσω της συμμετοχής του με προφορικές ή/και αναρτημένες παρουσιάσεις των δράσεων του σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και με στόχο την ανάδειξη και προώθηση της περιοχής ευθύνης του ως περιοχή ιδιαίτερης γεωλογικής αξίας. Στα πλαίσια αυτά η επιστημονική ομάδα του γεωπάρκου συμμετείχε στις 2-4 Ιουνίου 2021, στο Επιστημονικό Συνέδριο Γεωγραφίας που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Γεωγραφίας και έλαβε χώρα διαδικτυακά. Κατά την διάρκεια του συνεδρίου και στα πλαίσια της ειδικής συνεδρίας: «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO: Καινοτόμες δράσεις γεωδιατήρησης και ανάδειξης γεωποικιλότητας» παρουσιάστηκε από τον επιστημονικό συνεργάτη του γεωπάρκου Αν. Καθ. Ηλιόπουλο Γ., η γεωμορφολογική κληρονομιά του γεωπάρκου, ενώ σε επόμενη ειδική συνεδρία με θέμα: «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και εκπαίδευση για την αειφορία», παρουσιάστηκαν οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων της περιοχής του Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γης.

Παράλληλα, κατά την διάρκεια του 10ου Διεθνούς Συμποσίου ProGEO που πραγματοποιήθηκε επίσης διαδικτυακά μεταξύ 7-10 Ιουνίου 2021, παρουσιάστηκε η αξιολόγηση των γεώτοπων του γεωπάρκου Χελμού Βουραϊκού, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια μεταπτυχιακής εργασίας του Εργαστηρίου Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας (Τμήμα Γεωλογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών). Στα συνέδρια συμμετείχαν πλήθος επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων από όλο τον κόσμο και οι παρουσιάσεις κέντρισαν τον ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για τις δράσεις που πραγματοποιούνται στο γεωπάρκο. Η προώθηση της περιοχής του γεωπάρκου και των δράσεων θα συνεχιστεί τόσο με επιστημονικές δράσεις όσο και με δράσεις που αφορούν την επικοινωνία με τους πολίτες.


evdomada periv image2b

Εκτύπωση
Ιουν
14

«Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γεωπάρκων 2021»

Ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, συμμετείχε σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε σχολεία της περιοχής των Καλαβρύτων.

Συγκεκριμένα στα τέλη Μαΐου αλλά και το πρώτο 10ημερο του Ιουνίου, τμήματα του Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Καλαβρύτων επισκέφτηκαν το Κέντρο Πληροφόρησης του Φ.Δ. και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν μέσω παρουσίασης και έντυπου υλικού για το Εθνικό Πάρκο και Παγκόσμιο Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού, τη χλωρίδα και πανίδα της προστατευόμενης περιοχής, καθώς και την λειτουργία του Φ.Δ. Στην συζήτηση με το προσωπικό του Φ.Δ., είχαν την δυνατότητα να διατυπώσουν ερωτήματα για περιβαλλοντικά θέματα και προβλήματα της περιοχής τους, αλλά και πιθανές προτάσεις και λύσεις. Επιπλέον οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην έκθεση που υπάρχει στον ίδιο χώρο και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πλούσια φυσική, γεωλογική και πολιτιστική ιστορία του τόπου τους.

Πλέον της ενημέρωσης στα γραφεία του Φ.Δ., την Τετάρτη 02 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε παρουσία προσωπικού του Φ.Δ. εκπαιδευτικός περίπατος με τμήμα της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Καλαβρύτων, σε σηματοδοτημένο δασικό μονοπάτι από την περιοχή «Κάστρο» έως την πόλη των Καλαβρύτων, σε μια διαδρομή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στο «Αισθητικό δάσος Καλαβρύτων».

Ωστόσο η συμμετοχή του Φ.Δ. στις μαθητικές εκδηλώσεις και η συνεργασία με τα τοπικά σχολεία θα συνεχιστεί και για τον λόγο αυτό είναι προγραμματισμένη η χορήγηση ποδηλάτων και λοιπού εξοπλισμού για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων, στα πλαίσια υλοποίησης του εκπαιδευτικού βιωματικού προγράμματος «ΠΟΔΗΛΑΤΑΔΑ», που θα γίνει στις 18 Ιουνίου με σκοπό την καλλιέργεια της σωστής οδικής συμπεριφοράς.

evdomada periv image11

Εκτύπωση
Μαϊ
25

«Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού-Βουραϊκού ως μέσο βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης»

Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα «Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού-Βουραϊκού ως μέσο βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης»

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και Παγκόσμιου Γεωπάρκου της UNESCO Χελμού-Βουραϊκού, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας (22 Μαΐου), διοργάνωσε Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα «Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού-Βουραϊκού ως μέσο βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης». Η ημερίδα έλαβε χώρα διαδικτυακά την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021.

Την ημερίδα προσφώνησε ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, κ. Γρ. Ιατρού. Με την «παρουσία» τους τίμησαν την εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Ν. Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθ. Παπαδόπουλος και η Καθηγήτρια και Πρόεδρος Δ.Σ. του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α, κα. Μ. Παπαδοπούλου. Μέσα από τις σύντομες και στοχευμένες παρεμβάσεις τους, τόνισαν την σημασία του Δικτύου των Γεωπάρκων και της συμμετοχής της περιοχής σε ένα τέτοιο Δίκτυο και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να είναι αρωγοί στην προσπάθεια του Φορέα Διαχείρισης για την βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών, του Καθηγητή και Προέδρου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Λέσβου κ. Ν. Ζούρου σχετικά με τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, την ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς και το πώς αυτή μπορεί να συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη, καθώς και του Επιστημονικού Υπευθύνου του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Ψηλορείτη, Συντονιστή του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων UNESCO και Αναπληρωτή Συντονιστή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, κ. Χ. Φασουλά με σημαντικά παραδείγματα δράσεων δικτύωσης και βιώσιμης ανάπτυξης από άλλα Ελληνικά Γεωπάρκα. Ο Αν. Καθηγητής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Χελμού-Βουραϊκού, κ. Γ. Ηλιόπουλος παρουσίασε εν συντομία το γεωπάρκο χωρικά και διοικητικά, την μοναδική του γεωποικιλότητα και μερικούς από τους εμβληματικότερους γεώτοπους. Τέλος η Αναπ. Διευθύντρια του Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού κα. Ε. Κουμούτσου παρουσίασε τις δράσεις και τα σχέδια του γεωπάρκου για την βιώσιμη τοπική ανάπτυξη αναδεικνύοντας τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί και εξηγώντας τα σχέδια για το άμεσο μέλλον σχετικά με την βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

Η εκδήλωση απευθυνόταν στους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας μετά από σχετική πρόσκληση εκ μέρους του Φορέα Διαχείρισης, καθώς και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, καθώς διακινήθηκε ελεύθερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (@chelmosvouraikosgeopark, @ManagementBodyofChelmosVouraikos). Αποσκοπούσε στην ενημέρωση σχετικά με τους στόχους και τις δράσεις του Γεωπάρκου, την επικοινωνία, τον γόνιμο διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων για την καθιέρωση κοινών στόχων και πρακτικών που θα οδηγήσουν στην βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι φορέων όπως ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου (και Γεωπάρκου Κεφαλονιάς-Ιθάκης), το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Βίκου-Αώου, μέλη του Πανεπιστημίου Πατρών μεταξύ των οποίων και ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης Καθ. Π. Δημόπουλος, μέλη ορειβατικών συλλόγων, εκπρόσωπος της ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. με την οποία ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού έχει σημαντική συνεργασία και ο Δημ. Σύμβουλος Καλαβρύτων και μέλος του ΔΣ, κ. Μαγκαφάς. Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχτήκαμε τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους «Σύλλογο Παγκρατιωτών Καλαβρυτινών» και Πολιτιστικό Σύλλογο Αλυκής Αιγίου "Ο Άγιος Νικόλαος". Η παρουσία τους καθώς και η παρουσία περιορισμένων σε αριθμό αλλά σημαντικών πολιτών της τοπικής κοινωνίας των Καλαβρύτων και τοπικών επιχειρηματιών εκπλήρωσε τον σκοπό της εκδήλωσης αυτής και τους ευχαριστούμε θερμά.

Ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού οργάνωσε και πραγματοποίησε την εκδήλωση αυτή με στόχο τη μεγιστοποίηση της επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία. Βασικός σκοπός κάθε Γεωπάρκου είναι να προαχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη με την ταυτόχρονη ανάδειξη της περιοχής, των ντόπιων παραδοσιακών προϊόντων, της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου αναπτύσσοντας παράλληλα πιο εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο γεωτουρισμός ο οποίος στηρίζει το περιβάλλον και την τοπική οικονομία και προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες στους επισκέπτες. Στην βάση αυτή, η γνώση των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας μέσω της επικοινωνίας και η στήριξη των κατοίκων και των επιχειρηματιών είναι απαραίτητη, ώστε όλοι μαζί να δράσουμε για ένα καλύτερο αύριο.

Ελπίζουμε στο μέλλον η τοπική κοινωνία να ανταποκριθεί με περισσότερη θέρμη σε παρόμοιες πρωτοβουλίες και δεσμευόμαστε να προσπαθήσουμε προς την κατεύθυνση αυτή!

Εκτύπωση
Μαϊ
14

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ

Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού-Βουραϊκού προσκαλεί τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων και κάθε ενδιαφερόμενο σε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα:

«Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού-Βουραϊκού ως μέσο βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης»

με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με τους στόχους και τις δράσεις του, την επικοινωνία με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, τον γόνιμο διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων για την καθιέρωση κοινών στόχων και πρακτικών που θα οδηγήσουν στην βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.


Πέμπτη, 20 Μαΐου 2021, 17.00 μ.μ.


Ζoom link: https://upatras-gr.zoom.us/j/93276399677?pwd=dFJKVnZrcnZBR2hlVlZYMEJzNGxPUT09

Meeting ID: 932 7639 9677

Passcode: 813606

Παρουσίαση1

                                  

ypourgeio