Εκτύπωση

Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων GGN της UNESCO


ggn logo

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων (GGNGlobal Geoparks Network) αποτελεί ένα εθελοντικό και μη-κερδοσκοπικό Δίκτυο ανταλλαγής και συνεργασίας Εθνικών Γεωπάρκων, το οποίο στηρίζεται από την UNESCO. Δημιουργήθηκε με σκοπό την προστασία, ανάδειξη και προβολή τόσο της γεωλογικής, όσο και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αγροτικών περιοχών της Ευρώπης, αναπτύσσοντας και προωθώντας εκπαιδευτικές και γεωτουριστικές δραστηριότητες με υψηλές ποιοτικά προδιαγραφές. Μέσα από τη συμμετοχή τους στο Δίκτυο, τα Γεωπάρκα έχουν τη δυνατότητα συνεργασίας και βέλτιστων πρακτικών καθώς και να συμμετέχουν από κοινού σε έργα και προγράμματα για την ανάπτυξη προτύπων ποιότητας για όλα τα προϊόντα και πρακτικές που αφορούν τα Γεωπάρκα.

Η συμμετοχή στο Δίκτυο δεν προσδίδει ιδιαίτερο νομικό καθεστώς, αλλά αποτελεί ουσιαστικά μια ετικέτα, ένα σήμα ποιότητας. Το Παγκόσμιο Δίκτυο συνεδριάζει κάθε 2 χρόνια, ενώ το Ευρωπαϊκό Δίκτυο συναντάται 2 φορές τον χρόνο με σκοπό την ανάπτυξη και την προώθηση κοινών δράσεων. Τα μέλη του Δικτύου αξιολογούνται κάθε τέσσερα χρόνια από ειδικούς του Δικτύου και άλλων Διεθνών Οργανισμών, με στόχο τη διασφάλιση υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών σε κάθε περιοχή.

Στις 17 Νοεμβρίου 2015, στην επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση της UNESCO, η Γενική Διάσκεψη της UNESCO αποδέχθηκε ομόφωνα τη δημιουργία του νέου προγράμματος του οργανισμού για τις Γεωεπιστήμες και τα Γεωπάρκα (International Geoscience and Geoparks Program), σύμφωνα με το οποίο καθιερώνεται η αναγνώριση περιοχών με τον τίτλο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO».

Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφτείτε ΕΔΩ: http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/about-us/single-view/news/global_geoparks_become_unesco_sites/#.Vkwk_L8as8I

Το δίκτυο μέχρι σήμερα αποτελείται από 140 περιοχές με γεωλογική κληρονομιά και γεωποικιλότητα παγκόσμιας σημασίας, σε 38 χώρες. Η προσπάθεια της UNESCO για την ανάδειξη των γεωπάρκων ξεκίνησε το 2001. Το 2004, εκπρόσωποι από 17 Ευρωπαϊκά και 8 Κινεζικά γεωπάρκα συναντήθηκαν στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι για να σχηματίσουν το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων (GGN), ώστε να συμβάλουν στην ανάδειξη της γεωλογικής τους κληρονομιάς, μέσω της συμμετοχής τους  σε ένα παγκόσμιο δίκτυο ανταλλαγών και συνεργασίας.

Ο Οργανισμός της UNESCO υποστηρίζει τις προσπάθειες των κρατών μελών για τη δημιουργία των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO σε όλο τον κόσμο, σε στενή συνεργασία με το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων.

Στην Ελλάδα 5 Ελληνικά Γεωπάρκα έχουν διεθνή αναγνώριση και έχουν ανακηρυχθεί ως «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO».

1. Η Νήσος Λέσβος

2. Η περιοχή του Ψηλορείτη

3. Η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου

4. Το Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραικού

5. Η περιοχή Σητείας

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε εδώ: http://www.globalgeopark.org/

ypourgeio