Εκτύπωση

Εκδηλώσεις - Δράσεις Ευαισθητοποίησης


O Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού υλοποιεί κάθε χρόνο μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού και τα οφέλη που προσφέρει στους ανθρώπους. Στόχος είναι όλοι όσοι ζουν, δραστηριοποιούνται ή επισκέπτονται το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού να εξοικειωθούν με την ιδέα της προστατευόμενης περιοχής και να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση, συμβάλλοντας έτσι στην επιτυχία των διαχειριστικών δράσεων του Φορέας Διαχείρισης.

Συμμετέχει συστηματικά και ενεργά σε Ημερίδες, Ελληνικά και Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια, καθώς και Ενημερωτικές Συναντήσεις (π.χ Συναντήσεις σε Ελλάδα και Εξωτερικό στα πλαίσια του Παγκόσμιου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων).

Επίσης, συμμετέχει κάθε χρόνο σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή (π.χ. θεσμός «Εν συρμώ», Πανελλήνιο πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού κ.α.), σε εκδηλώσεις με σκοπό την ανάδειξη της περιοχής και τοπικών προϊόντων της (π.χ. Έκθεση για τον Εναλλακτικό Τουρισμό), καθώς και σε ενημερωτικές εκδηλώσεις για θέματα και προβλήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία (π.χ. ενημερωτική εκδήλωση για την πρόληψη και μέτρα αντιμετώπισης της ασθένειας του Μεταχρωματικού έλκους στον πλάτανο κ.α.).

Στα πλαίσια των δράσεων Ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με την προστασία και ανάδειξη της βιοποικιλότητας της Προστατευόμενης Περιοχής Χελμού – Βουραϊκού, ο Φορέας Διαχείρισης συμμετέχει σε ετήσια βάση σε σειρά εκδηλώσεων και δράσεων που πραγματοποιούνται για τον εορτασμό σημαντικών Παγκόσμιων Ημερών (π.χ. Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, Διεθνής Ημέρα για τη Μείωση των Φυσικών Καταστροφών κ.α.), τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Γεωπάρκων κ.α.

Όσον αφορά την περιβαλλοντική εκπαίδευση, ο Φορέας Διαχείρισης υποδέχεται κάθε χρόνο για ενημέρωση και ξεναγήσεις στην προστατευόμενη περιοχή, μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων, φοιτητές, αλλά και ομάδες, συλλόγους και περιβαλλοντικές οργανώσεις από όλη της Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής. Επιπλέον, συνεργάζεται με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας – Ακράτας στην υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Προστατευόμενη Περιοχή.

ypourgeio