Εκτύπωση

Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων GGN της UNESCO

Global Geopraks Network

Η UNESCO κατά την 161η σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής της αποφάσισε την υποστήριξη των προσπαθειών κρατών μελών για την ανάδειξη περιοχών ή φυσικών πάρκων με ιδιαίτερα γεωλογικά χαρακτηριστικά. Πρωτοβουλίες για την δημιουργία «Γεωπάρκων» πρέπει να εντάσσουν τη διατήρηση των εξαιρετικών δειγμάτων της παγκόσμιας γεωλογικής κληρονομιάς σε μια στρατηγική για βιώσιμη κοινωνικο-οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη που θα εγγυάται την προστασία του περιβάλλοντος.
Στις 13 Φεβρουαρίου 2004 , στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, συγκλήθηκε η διεθνής Επιτροπή Εμπειρογνώμων για να συζητηθεί ο ρόλος των Γεωπάρκων στη διατήρηση και προβολή της γεωλογικής κληρονομιάς. Η Επιτροπή αναγνωρίζοντας ότι οι γεωλογικές δομές και τα τοπία έχουν προφανή επίδραση στην εξέλιξη των κοινωνιών, του ανθρώπινου πολιτισμού και της πολιτιστικής ποικιλότητας του πλανήτη, αποφάσισε την ίδρυση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων υπό την αιγίδα της UNESCO .
Ως Γεωπάρκο  χαρακτηρίζεται από την UNESCO, μια περιοχή  που διαθέτει ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά, που εκφρ  άζεται μέσω σημαντικού αριθμού γεωτόπων με ιδιαίτερη σημασία ως προς την ποιότητα, σπανιότητα, επιστημονική και εκπαιδευτική αξία τους και την αισθητική έλξη που προκαλούν.  Οι θέσεις που παρουσιάζονται σε ένα γεωπάρκο πρέπει να είναι τμήμα της γεωλογικής κληρονομιάς, αλλά μπορεί να έχουν επίσης αρχαιολογικό , οικολογικό, ιστορικό ή πολιτιστικό ενδιαφέρον.
Τα μέλη του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO συνεργάζονται μεταξύ τους , αλλά και με κρατικές αρχές , τοπικές κοινότητες και ιδιώτες, προκειμένου να εφαρμόσουν και να προωθήσουν μεθόδους για τη διατήρηση , περιφρούρηση, ανάδειξη και βιώσιμη διαχείριση της γεωλογικής κληρονομιάς.
Το Γεωπάρκου Χελμού Βουραικού είναι μέλος του  Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO από το 2009  πάτα εδώ . Από το Σεπτέμβριο του 2011, το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων  (GGN) έχει 89 μέλη σε 27 χώρες.

Global Geopraks Network2

Downloads

Βρείτε εδώ τα ενημερωτικά φυλλάδια του φορέα και ενημερωθείτε άμεσα και υπεύθυνα

Φυλλάδιο λίμνης Τσιβλού

pdf button  Φυλλάδιο 4σέλλιδο

pdf button  φυλλάδιο 8σέλλιδο

diavgia

epepa

ypourgeio